Krajem protekle godine, IAB Serbia je, zajedno s predstavnicima industrijskih udruženja još 7 zemalja Srednje-istočne Europe, pokrenuo projekt istraživanja tržišta pod nazivom digitalSCOPE2014, a preliminarni rezultati predstavljeni su na konferenciji Digital Day 2015.

digitalSCOPE2014 je studija o strukturi i navikama internet korisnika u 8 zemalja regije (Bugarska, Makedonija, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Turska) kojom je rukovodio IAB Poland, na čelu sa direktorom istraživanja Pavelom Kolendom.

Lokalna studija, koja prikazuje status internet korisnika Srbiji, rezultat je partnerske suradnje između IAB Serbia, kompanije MindTake i nekoliko domaćih online izdavača (Adria Media Group, B92, Color Press Group, Infostud, Burek Forum, Limessoft, Power Media Group, Telegraf, Palo.rs, Shareberry i Sportal.rs).

Rezultati studije ukazuju na porast dominacije mobilnog interneta u cijeloj regiji, te da većina korisnika u Srbiji internetu pristupa sa svojih mobilnih uređaja, iako je penetracija smart telefona i tablet uređaja niža od prosjeka Srednjeistočne Europe.
Veliki utjecaj mobilne tehnologije na ponašanje i navike internet korisnika u Srbiji, mogao bi imati presudan značaj na planiranje oglašivačkih kampanja u predstojećem periodu, kao i činjenica da 85% internet korisnika surfa internetom čak i dok gledaju TV.

Ovi podaci ukazuju na to da je internet postao način života, naročito kada su mlađe generacije u pitanju i da se njima brendovi danas mogu na adekvatan način obratiti jedino putem digitalnih komunikacijskih kanala.

Čak i potrošači zrelijih starosnih grupa su u najvećem broju navodili da je za njih internet najpouzdaniji izvor informacija, na osnovu kojih donose odluke o kupovini, svjedoče rezultati digitalSCOPE2014.

"digitalSCOPE je projekt koji je pokrenut na inicijativu poljskog, srpskog, grčkog, rumunjskog i još nekolicine IAB-a zemalja CEE regije, izjavila je izvršna direktorica IAB Serbia Gabrijela Stjepanović.

Ona je istaknula da se nakon posljednje iscrpne studije o konzumaciji medija 2012. godine (Mediascope2012), stvorila ogromna potreba tržištima za svježim informacijama, s obzirom na munjevitu brzinu razvoja digitalnih medija i uređaja, kao i promjene u ponašanju potrošača koje ovakav razvoj izaziva.

''Snaga IAB mreže je upravo u zajedničkim interesima i sposobnosti ujedinjavanja i razmjene resursa, koji omogućavaju da se ovakvi projekti, koji inače koštaju daleko više od onoga što je naše malo tržište u mogućnosti da ponudi, realiziraju s minimalnim ulaganjima, zahvaljujući angažiranju naših medijskih partnera i tehničkoj podršci MindTake tima'', rekla je Gabrijela Stjepanović.

Verzija digitalSCOPE2014 istraživanja za javnost može se preuzeti ovdje.