Nova nadogradnja Facebooka donosi promjene koje se mnogima neće svidjeti – video uz kojeg će se pokretati i zvuk.

Video je među najčešće dijeljenim sadržajem na Facebooku, što dijelom može zahvaliti automatskom pokretanju prilikom listanja kroz sadržaj; Facebook prisiljava korisnika da vidi barem isječak snimljenoga, htio on to ili ne.

Ova naporna osobina društvene mreže uskoro će postati još odbojnija, jer Facebook će zajedno s pokretanjem videa pokrenuti i zvuk istoga. Trenutno to nije slučaj, jer zvuk možete čuti jedino ako vi osobno pokrenete video. Nadolazeća nadogradnja za mobilne platforme prisilit će korisnike i da čuju ono na što nalete, tako da će imati grdnih muka ukoliko ""fejsaju" ondje gdje ne bi smjeli. Srećom, PC Advisor kaže da postoji način kako se riješiti obje nedaće.

Kako isključiti automatsko pokretanje videa

Korak prvi: otvorite Facebookovu aplikaciju i kliknite na postavke. To ćete učiniti tako da dodirnete ikonu s tri vodoravne linije u gornjem desnom uglu.

Korak drugi: nakon što ste ušli u postavke, vidjet ćete sliku svog profila i poveznice na različite stranice, događaje, fotografije i slično.

Korak treći: Spustite se dolje do dijela "Pomoć i postavke" i izaberite opciju "Postavke aplikacije".

U dijelu "Općenito" odaberite "Automatska reprodukcija". Ondje ćete moći izabrati vrijeme automatske reprodukcije videozapisa: na podatkovnom prometu i Wi-Fi vezi, samo na Wi-Fi vezama te Videozapise nikad ne reproduciraj automatski. Budući da je cilj trajno isključiti reprodukciju videa, izabrat ćemo posljednju u nizu. Ukoliko posjedujete iPhone, postupak isključivanja je isti.

Kako isključiti automatsko pokretanje zvuka

Zvuk se može isključiti na dva načina: isključivanjem tonova, što je tek djelomično rješenje, ili isključivanjem opcije u postavkama pod "Video u Novostima počinje sa zvukom". Spomenuta opcija tek treba doći na pametne telefone u sklopu spomenute nadogradnje i mogla bi nešto drugačije glasiti, piše Index.