Misteriozni ruski leteći objekt pod nadzorom je svemirskih agencija, a svijet je suočen s najnovijim elementom u rastućoj opasnosti od svemirskog naoružanja.

Satelit pod kodnim imenom Objekt 2014-28E zarobio je pažnju i amatera i oficijelnih službi koje prate kretanje satelita jer je putanja kojom se kreće posve zbunjujuća i nepravilna. Pored toga, nitko zasad nije uopznat s kojim ciljem ovaj satelit kruži oko zemlje, javlja Financial Times.

Satelit se jutros nalazio iznad Južnog Pacifika, a njegovu putanju može se pratiti i online . Brojni amateri zaintrigirani nepravilnom putanjom sudjeluju u pokušaju otkrivanja svrhe ovog satelita.

Neki su uvjerenja da satelit skuplja svemirsko smeće, i samo pomaže da se uklone te ogromne beskorisne limene gromade koje plutaju svemirskim prostranstvima. Neki drugi tvrde da ovaj satelit opskrbljuje druge satelite gorivom, te da vrši popravke po tim drugim satelitima.

No, nije rijetki ni oni koji tvrde da ovaj satelit služi kako bi se uništili neprijateljski sateliti.

'Štogod da je, Objekt 2014-28E služi u eksperimentalne svrhe', rekla je za Financial Times Patricia Lewis, stručnjakinja za svemirsku sigurnost. 'Ovaj objekt može imati stvarno mnogo različitih funkcija, od kojih su neke vojne a neke civilne. Jedna od tih mogućnosti je i preotimanje drugih satelita'.

'Postoji i mogućnost da Objekt 2014-28E ispaljuje kinetičke pelete na druge satelite. Ili da sudjeluje u cyber napadima na druge satelite, ili da ih blokira na neki način'.

Raketa s ovim satelitom bila je lansirana u svibnju ove godine, a pored ovog, nosila je još tri tereta. No, nigdje se službeno nije spomenuo ovaj misteriozni satelit. Kada je uočen, u početku se vjerovalo da se radi tek o krhotini nekog starijeg satelita, no kada su uočeni kompleksni manevri koje je izvodio, Rusija je odjednom u slžbenim izvješćima povećala broj privaljenih satelita koji sudjeluju u raznim svemirskim misijama'.

Nakon zbunjujućih putanji zabilježenih u kolovozu i rujnu, Object 2014-28E se prošli vikend primaknuo ka drugim satelitima. To može značiti da je misteriozni satelit ili napokon presreo svoj cilj, ili da je završio svoju misliju - koja god da je bila.

Rusija je inače dala naslutiti da bi se mogla povući sa zajedničke svemirske stanice ISS, i da je spremna za početak gradnje svoje svemirske stanice, i to već od 1917. godine. Navodno su se za ovaj potez pripremili nakon što je kut koji ISS pokriva na zemlji omogućio da se nazire 90 posto Rusije, a ne 5 posto. A Rusima se to ne sviđa.

jutarnji.hr