Mirovni pregovori o Siriji mogli bi biti odgođeni. Diplomati su obavijestili da je izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura rekao danas  Vijeću sigurnosti da on "ne planira nove pregovore".

Staffan de Mistura, je  Vijeću putem videokonferencije naglasio da prvo treba postići napredak u primjeni prekida vatre i isporuci humanitarne pomoći prije nego što se nastave pregovori između vlade i oružane opozicije.

I dalje, prema diplomatima,  Staffan de Mistura je napomenuo da je generalno nivo sukoba opao, ali da na brojnim mjestima prekid neprijateljstava zvanično uspostavljen krajem veljače postoji samo na papiru.

Što se tiče humanitarnog pristupa, otkrio je on, UN treba garancije za sigurnost da bi pristupio ispuštanju pomoći putem aviona.

Dva zasjedanja intersirijskih indirektnih pregovora su održana u Ženevi pod zaštitom UN-a. Posljednja u travnju je bila prekinuta nakon povlačenja izaslanstva pobunjenika, i nijedna nije dovela do značajnog napretka. Međunarodna grupa za podršku Siriji (21 zemlja i tri multilateralne organizacije) koja se sastala 17. svibnja u Beču, kojom predsjedavaju Rusija i Sjedinjene Američke Države, nije uspjela utvrditi kalendar za nastavak mirovnih pregovora.

Staffan de Mistura je rekao u četvrtak novinarima u Ženevi, da brojni civili rizikuju da umru od gladi u Siriji ako humanitarna pomoć ne stigne brzo u nekoliko mjesta.

On je posebno naveo Daraju i Muadamiju (u blizini Damaska pod opsadom vladinih snaga), kao i Kefraju i Fuau (pod opsadom opozicijskih snaga).