U Ministarstvu za pitanje branitelja/boraca upriličeno je potpisivanje ugovora na temelju Javnog oglasa za utvrđivanje prava na jednokratnu i bespovratnu dodjelu sredstava za rješavanje stambenih potreba branitelja/boraca i članova njihovih obitelji na području Hercegovačko-neretvanske županije.

Ministar za pitanje branitelja Oliver Soldo na konferenciji za medije kazao je kako su sredstva dobili ljudi 'kojima kapi za vratom', oni kojima je najpotrebnije i koji imaju ugroženo zdravstveno stanje'.

51 branitelj potpisao je ugovor na koji je svoj potpis stavio i ministar za pitanja branitelja Oliver Soldo.

Na Javni oglas podneseno je 290 zahtjeva, a odobreno je njih 51, od kojih ih je najveći broj u Mostaru - 29, zatim slijedi Jablanica s osam odobrenih zahtjeva, Prozor- Rama sa šest, Stolac četiri, Konjic dva i Čapljina i Čitluk s po jednim zahtjevom. Općina Neum i Ravno nisu imale podnesenih zahtjeva.

Po kategorijama ratnih vojnih invalida je 18, razvojačenih branitelja/boraca 23 i obitelji poginulih deset. Od ukupno njih 51, trojica su nositelji ratnih odličja.

"Nakon valorizacije bodova i onoga što smo uvidjeli na terenu odlučili smo se za podjelu 180 tisuća maraka najpotrebitijim  korisnicima. Nadamo se da će sredstva braniteljima biti dostupna do kraja siječnja, kad se očekuje uplata Ministarstva financija", kazao je ministar Soldo.

Dodao je kako branitelji po ugovoru imaju obvezu pravdati dobivena sredstva, kako ne bi došlo do malverzacija.

K.J./Pogled.ba