Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Dragan Čović najavio je spajanje federalnih ministarstva obrazovanja i kulture i sporta u jedno ministarstvo.

- U isto vrijeme pristupit ćemo razdvajanju ministarstva energetike, rudarstva i industrije na dva ministarstva, kako bismo zadovoljili ustavne odredbe - izjavio je Čović u intervjuu za HRT KISS.

Na pitanje o kritikama iz nekih braniteljskih udruga što HDZ BiH u raspodjeli federalnih ministarstava nije dobio resor branitelja Čović je odgovorio da će već na prvim sjednicama Vlade FBiH biti odlučeno da se u ovom ministarstvu uspostave dva sektora, jedno za ARBiH a drugo za HVO. Dodao je i da će "sve nelegalne revizije branitelja biti poništene".

Govoreći o ciljevima vladajuće koalicije Čović je istaknuo da su tri prioriteta dogovorena sa SDA.

-Prvi je žurno donošenje proračuna koji mora biti utvrđen do kraja mjeseca. Drugi prioritet ove godine je promjena izbornog zakona, kojim bi se ujedno i implementirala sudska odluka o promjeni Statuta Grada Mostara, kako bi i Mostarci mogli glasovati na predstojećim lokalnim izborima 2016. godine. Treći prioritet je poništenje svih nelegalnih imenovanja direktora i članova odbora koje je Nikšićeva vlada imenovala proteklih mjeseci – kazao je Čović, najavljujući ujedno zakonske promjene kojima bi pomoćnici ministara na državnoj i federalnoj razini izgubili status državnih službenika.

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH smatra da će ovi potezi stvoriti okruženje povjerenja među koalicijskim partnerima koji bi mogli donijeti i pozitivno ozračje za ustavne promjene naredne godine.

U intervjuu za HRT KISS Čović je kazao i kako ima dobar odnos s novom hrvatskom predsjednicom, Kolindom Grabar Kitarović, jednako kao što je imao i s njezinim prethodnikom, Ivom Josipovićem. Ukupno međunarodno okruženje ocijenio je pozitivnim te napomenuo da bi nedavno usvojena deklaracija Hrvatskog narodnog sabora (HNS) trebala otvoriti širu raspravu na temu preuređenja BiH u smjeru principijelne federalizacije zemlje.

-To nije priča koja dijeli BiH nego priča koja je jedini spas za Bosnu i Hercegovinu – kazao je Čović.