Tim znanstvenika koji se bavi proučavanjem uzoraka krvi otkrio je određeni kod u DNK, potpis koji označava postojanje jednog od 5 oblika bolesti raka.

Znanstvenici s National Human Genome Research instituta napominju kako se iz uzorka krvi može iščitati postojanje raka debelog crijeva, pluća, dojke, želuca i endometrija. Njihovo je istraživanje otkrilo da prilikom razvoja jedne od ovih pet vrsta raka, jedan gen, poznat kao ZNF154 mijenja svoju kemijsku strukturu.

Ovo otkriće podiže nadu da bi u skoroj budućnosti oboljeli od neke od ovih vrsta bolesti raka mogli u najranijim fazama dobiti točnu dijagnozu te na vrijeme početi s lječenjem.

U istraživanju je otkriveno i da u organizmu osoba koje boluju od neke vrste raka, raste količina metilacije, odnosno isključivanja gena.

'Otkrivanje i prepoznavanje specifičnih simptoma na DNK predstavlja tehnički izazov, no ipak smo pronašli način i potpis metalacije oko gena ZN154, koja je specifična samo za bolest raka', rekla je dr. Laura Elnitski.

Ovo otkriće zasigurno predstavlja važan korak u razvoju odgovarajućih testova na bolesti raka kroz analizu krvi. Trenutačni nalazi krvi koji se prvpde radi otkrivanja stanica raka, usmjereni su na otkrivanje specifične vrste bolesti, no ne sve, prenosi Daily Mail.

Liječnici, danas, najprije trebaju otkriti mjesto razvoja bolesti, ukloniti tkivo, a potom mogu, preko krvne slike pratiti razvoj ili zaustavljenje širenja bolesti. Ovim novim otkrićem, bolest raka bila bi otkrivena već pri prvoj analizi, a razultati bi točno pokazali o kojoj vrsti bolesti se radi.