Od početka lipnja, ruski gradovi Tomsk i Novosibirsk doživljavaju ''leptirokalipsu'' - veliki broj leptira glogovca ''napao'' je sibirske oblasti. Ima ih toliko mnogo da se zemlja skoro trese.

Leptir glogovac je veliki leptir, a njegovo latinsko ime je Aporia crataegus. On ima zaobljena bijela krila s jasnim crnim venama i obično se hrani plodovima divlje trešnje i jabuke. Ta vrsta je uobičajena u Europi, Aziji i Severnoj Americi, ali je izumrla u Velikoj Britaniji i sjevernoj Skandinaviji, migrira u Nizozemsku i povlači se iz Francuske.

Bezbroj leptira izvršilo je invaziju na sibirske gradove. Oduševljeni građani prave stotine fotografija i video-snimki koji prikazuju ogromne kolonije tih insekata, piše Sputnik.

Međutim, stručnjaci u tome ne vide nikakvu anomaliju.

''U ljeto 2016. godine broj leptira bio je značajno manji. Ove godine ih ima puno, a sljedeće godine će ih biti još više'', rekao je lokalnim medijima Vladimir Romanjenko, direktor Odjeljenja za zoologiju beskralješnjaka Tomskog državnog sveučilišta.

''To je uobičajeno za većinu insekata. Nekoliko godina ih ima malo manje, a onda njihov broj počne rasti. Trenutno leptir glogovac još nije dostigao svoje normalno izobilje, što je 'O, bože, koliko ih je mnogo'!'', dodao je on.
 
 

#айнанэнанэ2gis #интенсив2гис

Objavu dijeli Anzh (Proselkova) Druzhinina (@anzhorik)