Gotovo milijun ljudi potpisalo je peticiju kojom se Britanija poziva da povuče poziv američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da posjeti London i sastane se s kraljicom Elizabetom.

Peticija je pokrenuta prije nego što je premijerka Theresa May uputila poziv Trumpu da doputuje u državni posjet Velikoj Britaniji, što znači da će doći na poziv kraljice Elizabete. Očekuje se da će američki predsjednik posjetiti Britaniju kasnije ove godine, piše Hina.

Međutim, kampanja za zaustavljanhje tog posjeta uhvatila je zamah nakon što je Trump u petak uveo četveromjesečnu zabranu prihvata izbjeglica u SAD i privremeno zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije, Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena uz obrazloženje da će ta mjera pomoći u zaštiti Amerikanaca od terorističkih napada, prenosi Fena.

Dosad je peticija prikupila 930.000 potpisa.

"Donaldu Trumpu može se dopustiti da uđe u veliku Britaniju kao čelnik američke administracije, ali ne bi trebao biti pozvan u državni posjet jer bi to nanijelo stramotu kraljici", navodi se u peticiji.

Kada peticija prikupi više od 100.000 potpisa mora je razmotriti parlament.

Zastupnici vladajuće Konzervativne stranke i oporbene Laburističke stranke kritizirali su Trumpove poteze, a laburistički čelnik Jeremy Corbyn izjavio je da bi državni posjet trebao biti stavljen na čekanje.

bljesak.info