Mobilnost i pristup internetu u svakom trenutku je danas standard kojem teži sve više kompanija, neovisno o tome je li im to "core business", u tu se utrku odlučio uključiti i Microsoft s planovima za razvoj globalne, javne bežične mreže.

"Hot-spotovi" raznih telekom, ali i ostalih kompanija, pa čak i gradova, županija, turističkih zajednica, poslovnih ili šoping centara u posljednjih su nekoliko godina preplavili praktički cijelu planetu, piše Zimo.co.

Kako je u današnjem poslovnom svijetu jednostavno nasušna potreba da konstantno budete u mogućnosti koristiti "on-line" resurse, a ista je stvar i s privatnim korisnicima, žestoko natjecanje za dovođenje interneta u svaki kutak planete ne staje.

Iako, naravno, sasvim sigurno postoje daleko važniji segmenti ljudskih života i funkcioniranja kojima bismo se svi zajedno trebali više posvetiti i na njih se fokusirati, tehnološki napredak je preuzeo primat.

Google, Facebook i mnogi drugi ozbiljni igrači svakodnevno rade na tehnologijama koje bi nam trebale omogućiti da pristup webu imamo u svakom trenutku, sa bilo koje lokacije...

Novost je i ulazak Microsofta na tržište pružanja pristupa internetu putem javnih bežičnih mreža, jer prema pisanju Fortunea kompanija iz Redmonda uskoro planira lansirati bežičnu mrežu u 130 zemalja svijeta, odnosno na čak 10 milijuna "hot-spot" pristupnih točaka.

Da je to istina potvrdio je i glasnogovornik Microsofta, kratko rekavši: "Da, radimo na procjeni nove usluge koju ćemo nazvati Microsoft Wi-Fi, njezin je cilj donijeti besplatan pristup internetu milijunima korisnika diljem svijeta". Iako detalji nisu otkriveni, termin "besplatno" treba uzeti s rezervom, jer u nastavku izjave otkriva se poanta cijele priče, jer su iz Microsofta poručili "zaboravite na stalno upisivanje podataka za različite bežične mreže, prijavite se jednom i budite zauvijek spojeni".

Očigledno će Microsoft, barem u prvoj fazi, besplatan pristup svojoj Wi-Fi globalnoj mreži ponuditi prije svega pretplatnicima na neke od ostalih servisa...

To se prvenstveno odnosi na one koji imaju Office 365 pretplatu ili Microsoft Work and Play Bundle, jer njima će se odmah po puštanju Microsoft Wi-Fi usluge u produkciju distribuirati linkovi za pristup, neovisno o tome rade li na Windows, Mac, Android, iOS ili Windows Phone platormama i operativnim sustavima,javlja Zimo.co.

Trenutačno nema preciznijih informacijama u kojim će sve zemljama usluga biti dostupna, niti kada će krenuti s radom.