Američke tvrtke Microsoft i Facebook priopćile su da će zajedno raditi na polaganju kabela za veoma brzi internet preko dna Atlantskog oceana.

Novi, podmorski kabel MAREA trebao bi biti postavljen do kraja 2017. godine, s ciljem da se ispuni sve veća potražnja korisnika za bržim i sigurnijim vezama.

"Budući da se svijet sve više kreće prema budućnosti osnovanoj na kompjuterskom cloudu, Microsoft nastavlja ulagati u našu cloud infrastrukturu kako bi se ispunila trenutna i ubuduće sve veća globalna potražnja za više od 200 cloud službi", istaknuo je službenik Microsofta Christian Belady.

Prema navodima tvrtki, MAREA će biti podmorski kabel s najvećim kapacitetom koji je ikad položen u Atlantik. Očekivani kapacitet je oko 160 terabajta podataka po sekundi.

Kablovski sustav dug 6.600 kilometara bit će prvi koji povezuje SAD s Europom i ići će od Sjeverne Virginije do Bilbao-a u Španjolskoj.

Od Španjolske, mreža podataka povezivat će centre u Africi, Aziji, Bliskom istoku i drugim dijelovima Europe.

Microsoft je prije devet godina kupio akcije Facebooka za 240 milijuna i ima 1,6 posto udjela u vodećoj svjetskoj društvenoj mreži.