Njemački proizvođač automobila Daimler najavio je da će u blizini Moskve izgraditi tvornicu automobila Mercedes-Benz, što će biti prvo novo ulaganje velikog zapadnog proizvođača u Rusiji od uvođenja sankcija toj zemlji prije tri godine.

Njemačka će kompanija u svoju prvu tvornicu putničkih automobila u Rusiji uložiti više od 250 milijuna eura a prvi automobili trebali bi biti spremni za tržište 2019. godine, piše portal Poslovni.

Dosada su u Rusiji proizvodili samo kamione, i to u središnjem dijelu zemlje, u suradnji s ruskim proizvođačem Kamazom.

Najavljeno ulaganje nadovezuje se na prve naznake oporavka ruskog tržišta automobila. Tako je američki Ford prvi inozemni proizvođač koji je u Rusiji povećao prodaju automobila nakon trogodišnjeg razdoblja slabih prodajnih rezultata.

Rusko ministarstvo trgovine i industrije navodi u priopćenju da će Daimlerova tvornica godišnje proizvoditi više od 20 tisuća putničkih automobila i sportskih terenaca marke Merceces-Benz u sklopu sporazuma koji obuhvaća razdoblje od devet godina.

Odluka o novoj tvornici pokazuje da globalni proizvođač automobila "vjeruje u rusko tržište bez obzira na kratkoročne okolnosti", istaknuo je u priopćenju zamjenik ruskog ministra trgovine i industrije Aleksander Morozov.

"Rusija je strateški važna za Mercedes-Benz i atraktivno je tržište koje bilježi rast", kazao je član upravnog odbora Mercedes-Benz Cars nadležan za upravljanje proizvodnjom i nabavni lanac Markus Schaefer.

Veliki globalni proizvođači već dugo smatraju Rusiju prilikom za rast a svojedobno se prognoziralo i da će istisnuti Njemačku s pozicije najvećeg europskog tržišta automobila.

Novi su projekti obustavljeni 2014. godine, kada su se oružani sukob u Ukrajini i posljedične međunarodne sankcije podudarili s naglim padom aktivnosti u ruskom gospodarstvu.

Sankcije nisu branile ulaganja u automobilski sektor ali su načelno ohladile ulagače. Također su prouzročile komplikacije u praksi jer su zahtijevale restrukturiranje financijskih transakcija kako bi se izbjegle banke obuhvaćene sankcijama.

Tako se General Motors prije dvije godine povukao iz Rusije a prodaja automobila više je nego prepolovljena u odnosu na 2012. godinu kada je prodano gotovo tri milijuna automobila. Usporedbe radi, Mercedes je prošle godine na ruskom tržištu prodao 36.888 automobila, 11 posto manje nego u godini ranije, pokazuju podaci Udruženja europskih kompanija (AEB).

Istodobno je slabljenje rublja smanjilo troškove proizvodnje u Rusiji a neki su proizvođači u proteklih nekoliko mjeseci zabilježili i blaži pad prodaje budući da su se kupci počeli polako vraćati u autosalone.

Rusko tržište automobila konačno će se stabilizirati ove godine i porasti četiri posto, predviđaju u AEB-u.