Meksički predsjednik Enrique Peña Nieto čestitao je danas Americi, ali ne i izravnom samom Donaldu Trumpu, na rezultatima predsjedničkih izbora.

"Čestitam SAD-u na njihovom izbornom procesu i ponavljam da sam na raspolaganju Donaldu Trumpu kako bi radili zajedno u svrhu bilateralnih odnosa", napisao je Peña Nieto na Twitteru.

Kako prenosi Quartz, dodao je i slijedeće: "Meksiko i SAD su prijatelji, partneri i saveznici koji bi trebali nastaviti surađivati radi kompetitivnosti i razvoja Sjeverne Amerike. Vjerujem da će Meksiko i SAD nastaviti učvršćivati svoje poveznice suradnje i uzajamnog poštovanja.

Trumpov izbor stavio je meksičkog predsjednika u nelagodnu poziciju, budući da mora surađivati i biti diplomatičan s nekim tko je svoju kampanju počeo demoniziranjem meksičkih ilegalnih imigranata i najavom izgradnje zida na meksičkoj granici kao rješenja za američke probleme.

Trumpova protekcionistička politika mogla bi naštetiti meksičkom gospodarstvu, koje 80% svojih izvoza ima prema Americi. Meksičke novine Reforma izišle su danas s prigodnom naslovnicom: "Počnite se tresti!"

Meksički predsjednik kasnije je dodao kako je telefonski razgovarao s budućim američkim predsjednikom i čestitao mu, javlja Twitter stranica News Executive. Peña Nieto mu je poručio da će štititi meksička prava, interese i dobrobit ma gdje bili. Njih dvojica dogovorili su da će se sastati prije Trumpove inauguracije.