Meksička vlada objavila je snimku sigurnosne kamere koja prikazuje kralja droge Joaquina Guzmana, poznatog kao "El Chapo", u posljednjim trenucima prije nego je u subotu navečer, kroz tunel u svojoj ćeliji pobjegao iz strogo čuvanog zatvora.

Guzman, "El Chapo", što je umanjenica od "chaparro" ("kratki"), u subotu navečer pobjegao je iz strogo čuvanog zatvora Altiplano, što mu je uspjelo drugi put u 14 godina, a čime je zadao težak udarac predsjedniku Peni Nieto.

Povjerenik za nacionalnu sigurnost Monte Alejandro Rubido prikazao je snimku loše kvalitete. Na njoj se vidi kako Guzman hoda gore dolje, gleda iza zida koji odjeljuje tuš od sobe, potom sjeda na krevet i čučeći odlazi iza zida te nestaje iz vidnog polja.

"Promijenio je cipele i otišao pod tuš. Ne može se vidjeti što radi", kazao je Rubido. Zid je blokirao pogled na pola metra široku rupu koja vodi u tunel. Pretpostavlja se da je najnoviji bijeg tog narkobosa, jednog od najmoćnijih na svijetu, bio moguć jedino uz "suučesništvo" nekoga unutar vlasti, kazao je ministar unutarnjih poslova.

Nakon Guzmanovog bijega počele su potrage u zoni oko zatvora kao i na cestama u susjednim državama, a otkazani su i letovi iz obližnje zračne luke Toluca.

Meksička vlada također je odlučila povisiti nagradu za informaciju koja bi dovela do uhićenja kralja droge na 3,8 milijuna američkih dolara, dok je SAD ponudio pet milijuna dolara.

Gotovo svi glavni narkobosovi zatvoreni su u Altiplanu. Smatra se da 58-godišnji Guzman upravlja moćnim kartelom iz Sinaole. Kartel Sinaloa vodio je krvavi rat protiv oružanih snaga i protivničkih kartela, među kojima je poznati kartel Zetas. Više od 80.000 ljudi ubijeno je od 2006. u nasilju u Meksiku povezanom uz trgovinu droge.