Neobičan veliki objekt, koji je nedavno zabilježen kao prvo tijelo iz nekog drugog zvjezdanog sustava koje je prošlo kroz naš, ovih je dana postao još neobičniji – naime, pokazalo se da ima nevjerojatno izdužen, složen oblik koji podsjeća na cigaru ili na brod iz kultnog SF filma Odiseja 2001., piše Index.hr

Objekt, o kojem smo već pisali na Indexu, nazvan 1I/2017 U1, odnosno Oumuamua (što na havajskom znači 'glasnik iz daleka'), dug je oko 400 metara s time da mu je dužina oko 10 puta veća od širine. Promatranja Vrlo velikim teleskopom Europske svemirske promatračnice (ESO) kao i teleskopima drugih opservatorija širom svijeta, pokazala su da je putovao milijunima godina prije nego što je došao u Sunčev sustav. Tamne je, crvenkaste boje, a čini se da ima velike udjele kamena ili metala.

Prije nego što mu je Međunarodna astronomska unija dala ime Oumuamua, neki su astronomi predlagali da se nazove Rama u čast vanzemaljskog svemirskog broda iz romana Artura Clarka 'Randevu s Ramom'.
 

Asteroid Oumuamua prvi je otkrio teleskop Pan-STARRS 1 na Mauiju, na Havajima 19. listopada. U početku je izgledao kao još jedan od kometa, odnosno asteroida kakvih u Sunčevom sustavu ima na tisuće. Međutim, kada su stručnjaci par dana kasnije uspjeli precizno izračunati njegovu putanju, pokazalo se da je ona hiperbolična, odnosno da nije eliptična kakve su putanje svih tijela koja potječu iz Sunčevog sustava. Naime, svako tijelo koje se kreće unutar Sunčeva sustava u njemu zatvara svoju putanju pa ona mora biti ili kružnica ili elipsa. Činjenica da nije niti jedno od toga, već hiperbola, bila je jasan pokazatelj da je Oumuamua došao iz međuzvjezdanog prostora, odnosno iz nekog drugog zvjezdanog sustava (grafika dolje).

Budući da se kroz Sunčev sustav kretao velikom brzinom, astronomi su imali vrlo malo vremena za istraživanje.

„Morali smo vrlo brzo djelovati“, rekao je član ESO-vog tima Olivier Hainaut iz Njemačke. „Oumuamua je već prošao najbližu točku Suncu i jurio je nazad u međuzvjezdani prostor“, dodao je.

Kako su otkrivena neobična svojstva

Znanstvenici su hitno angažirali Vrlo veliki teleskop da izmjeri ono što drugi, manji teleskopi nisu mogli učiniti jednako dobro – da odredi orbitu, sjaj i boju neobičnog asteroida. Kombinacijom slika uređaja FORS na VLT-u s četirima različitim filtrima, sa slikama drugih velikih teleskopa, tim pod vodstvom Karen Meech iz Instituta za astronomiju na Havajima otkrio je da sjaj Oumuamue varira za faktor 10 tijekom okretanja oko svoje osi koje traje 7,3 sata.

„Ova neuobičajeno velika varijacija sjaja znači da je objekt jako izdužen, da je oko deset puta duži nego što je širok te da ima složen oblik. Također smo otkrili da je tamno crvene boje, slično tijelima iz Sunčevog sustava, a potvrdili smo i da je potpuno inertan, odnosno da nema ni najmanjeg traga prašine oko njega“, rekla je Meech.

Ova svojstva pokazuju da je Oumuamua kamenite ili metalne građe, da na njemu nema vode, odnosno leda, te da je boju dobio pod utjecajem milijuna godina izloženosti kozmičkom zračenju. Stručnjaci procjenjuju da je dug najmanje 400 metara.

Prvi izračuni pokazivali su da je najvjerojatnije stigao iz smjera sjajne zvijezde Vega u sjevernom zviježđu Lire. Međutim, čak i uz golemu brzinu kretanja od 95.000 km na sat, on je putovao toliko dugo da se Vega prije 300.000 godina, u vrijeme kada je eventualno mogao krenuti s te razdaljine, nije nalazila ni blizu mjesta na kojem je danas. Astronomi smatraju kako postoji mogućnost da se Oumuamua kroz Mliječni put već stotinama milijuna godina kretao nevezan ni za jedan zvjezdani sustav prije nego što je posjetio naš.

Prema procjenama znanstvenika, međuzvjezdana tijela prolaze kroz Sunčev sustav u prosjeku jednom godišnje. Međutim, toliko su malena i udaljena da ih je izuzetno teško snimiti. Tek nedavno tehnologija je postala toliko razvijena da ih mogu zabilježiti najsnažniji teleskopi poput Pan-STARRS-a.