Osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić izjavio je u nedjelju da su dvije globalne turističke destinacije u BiH Međugorje i Visoko.

Te dvije lokacije u BiH godišnje bi mogle privući dva milijuna posjetitelja koji bi onda obišli i druge dijelove zemlje, rekao je Osmanagić na sesiji Kruga 99 kao uvodničar o temi “(Ne)iskorišteni turistički potencijal Bosne i Hercegovine”.

Prema njegovim riječima, projekt koji vodi već 12 godina od otkrića piramida u Visokom postao je najaktivnijom arheološkom lokacijom na svijetu.

Svi svjetski mediji bili su u Visokom promovirajući BiH na drugačiji, pozitivan način kao zemlju turizma, istraživanja i zemlju piramida, rekao je Osmanagić.

Dodao je da je problem u BiH što politički menadžment nema viziju razvoja zemlje, te da bi zemlja morala ponuditi strategiju zasnovanu na pet elemenata: voda, hrana, energija, komunikacije i turizam.

Osmanagić smatra da bi fokusiranjem na tih pet oblasti BiH mogla postati srednje razvijena europska zemlja, ali uz osnivanje jakoga antikorupcijskoga biroa te svođenje vlasti s pet na dva nivoa i smanjenje administracije za 75 posto.

(Fena)