Među napadačima koje Zlatko Dalić ima na raspolaganju za kvalifikacijske utakmice za SP protiv Grčke, u najboljoj formi je onaj o kojemu se najmanje priča.

Ante Rebić (24), nakon točno dvije godine i kvalifikacijske utakmice s Italijom 2015., na mala se vrata vratio u reprezentaciju. Ante Čačić ga nije doživljavao, no Zlatko Dalić upravo u Rebiću vidi igrača koji bi mogao biti prevaga u borbi protiv rabijatnih Grka.

“Oni će igrati jako tvrdo i zatvoreno. Ako ne upale naše opcije na krilima, Ante je taj koji bi ih mogao probiti, računam na njega ako zagusti”, rekao je izbornik uoči dodatnih kvalifikacija.
 

Rebić se nakon godina lutanja po Fiorentini, Leipzigu i Veroni ove sezone napokon pronašao u Eintrachtu. Niko Kovač ga odavno itekako cijeni i baš je Rebić u kombinaciji sa Sebastienom Hallerom najzaslužniji za sasvim solidno 7. mjesto na tablici.

U posljednjih šest utakmica je u boljoj formi od svih

Rebić je u posljednjih šest utakmica za Eintracht upisao četiri gola i asistenciju. U to vrijeme Mandžo je upisao jedan gol, Perišić gol i dvije asistencije, Kalinić gol, a Kramarić dvije asistencije. Naravno, Mandžukić, Kramarić i Perišić su u prednosti pred Rebićem, ali on bi se mogao pokazati kao pravi Dalićev džoker.

Nema te obrane koju Perišić ne može probiti, no tvrdi i grubi Grci mogli bi ga itekako umoriti ne uspije li Hrvatska rano zabiti gol. Što će utakmica više odmicati, nedostajat će svježine i upravo je to trenutak u kojemu bi dobar potez s klupe mogao prelomiti utakmicu.

''Od grčkih igrača poznajem samo dvojicu koji igraju u Bundesligi. Sokratis iz Dortmunda je jedan od najneugodnijih stopera protiv kojih sam igrao. Oni u reprezentaciji igraju puno prljavije nego za klub. Jako su prgavi'', rekao je Rebić, koji je za Hrvatsku dosad odigrao deset utakmica i zabio jedan gol, Lihtenštajnu na debiju 2013. godine kad je reprezentaciju vodio Igor Štimac.

Karijeru je započeo u Vinjanima odakle je preko Imotskog došao u RNK Split. U sezoni 2012./2013. zabio je deset golova uz četiri asistencije što mu je osiguralo transfer u Fiorentinu težak pet milijuna eura. No, u Firenci se nije pretjerano naigrao. U 12 nastupa zabio je tri gola i već sljedeće sezone poslan je na posudbu u Leipzig, nakon nastupa na SP-u u Brazilu 2014. godine.

Našao se u Frankfurtu

Kod trenera Achima Beierlorzera je uglavnom sjedio na klupi s čime se šalio i na Facebooku kad je objavio fotografiju klupe uz komentar ''moje novo mjesto''. To je razljutilo čelnike tadašnjeg drugoligaša koji su ga pozvali na razgovor u klub i od tada praktički više nije igrao.
 

''On je prvak svijeta na treninzima. Dobrim radom je zaslužio priliku, ali u 20 minuta na terenu nije napravio ništa'', rekao je Beierlorzer nakon jedne od utakmica u kojoj je Rebiću priliku dao na kapaljku.

Nakon loše epizode u Leipzigu otišao je u Veronu, a prošlog je ljeta završio na posudbi u Eintrachtu. Zabio je tri gola i dodao dvije asistencije u 28 nastupa, ali najvažnija stvar je da mu je Niko Kovač dao pravu priliku da igra. Rebić mu je vratio ove sezone, osobito u posljednjih mjesec i pol dana kad se prometnuo u najboljeg igrača Eintrachta.

Prošlog vikenda zabio je strašan gol za vodstvo u pobjedi protiv Werdera 2:1 i potvrdio da se na njega može ozbiljno računati.