Uvijek je bila radoznalo dijete, nikad joj nisam trebao govoriti da uči, htjela je da uvijek sve bude savršeno, pa sam ponosan na nju i svu svoju djecu – kazao nam je Mato Ostojić iz Resnika prilikom okupljanja rodbine i prijatelja u čast kćeri Mateji, učenici prvog razreda Gimnazije u Požegi-prirodno-matematičkog smjera, kada su proslavili njen uspjeh kao članice hrvatske reprezentacije na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u Kini gdje je osvojila 3.mjesto. Dodaje da se Mateja dobro slaže sa ukućanima posebno sa braćom Miškom i Krunom koji su joj potpora u svemu, te se zahvalio gradovima Pleternici i Požegi, Požeško-slavonskoj županiji i Gimnaziji na potpori na Matejinom putu.

Mateji su došli čestitati i gradonačelnica Antonija Jozić te bivši razrednik Hrvoje Galić

-Za ovo natjecanje sam se pripremala još od listopada prošle godine kada se, na poticaj razrednice Ljiljane Miletić i profesorice Magdalene Srdarević, prijavila na državnu razinu tog natjecanja. Prošla sam nekoliko ‘krugova’ natjecanja jer se  prijavilo 156 istraživačkih radova mladih prirodoslovaca iz cijele Hrvatske – kaže Mateja koja je kao četvrta ‘upala’ u reprezentaciju.

Natjecanje je održano u gradu Nanjingu, no nije im bilo lako.

– Ista osoba nije mogla nastupiti više puta, svi smo morali znati riješiti svaki od 17 problema - nastavlja nam Mateja i dodaje da sve što je proživjela ostaje zauvijek u sjećanju.

-U Kini je bilo lijepo. Bilo mi je čudno jer je grad dosta zagađen, ja sam navikla na prirodu i naš mali grad, a i hranu prvih dana nisam mogla jesti. Dok smo bili u školi, lako smo se sporazumijevali jer je to škola stranih jezika ali, u hotelu i po ulici bilo je teško jer oni ne znaju engleski – kazala je Mateja.



Ovog ljeta ona će malo s roditeljima ‘skoknuti’ u njihovu rodnu Ramu, a ovom prigodom poklonima su je obradovali gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i njen zamjenik Domagoj Katić, te Hrvoje Galić, ravnatelj pleterničke Osnovne škole koju je Mateja polazila.