Nemoj duže od dva sata, kao da glasi pravilo koje si je na US Openu zadao Marin Čilić. Nakon Pelle, prvi je hrvatski reket i Donskoja eliminirao po užurbanoj proceduri.

Vrativši se tamo gdje mu je mjesto, na stadion Arthur Ashe, branitelj naslova ponovio je angažiranu, preciznu i učinkovitu igru te se sa 6-2, 6-3, 7-5 katapultirao u treće kolo. Fantastična Čilićeva njujorška serija sada broji devet uzastopnih pobjeda i 16 osvojenih setova u nizu. Mats Wilander je na Eurosportu primijetio da njegov servis ponovno izgleda ubojito, a i Međugorac je nakon pobjede emitirao zadovoljstvo.

- U ova dva meča pokazao sam dobru formu, servis mi je ponovno bio odličan, što mi pomaže da budem opušteniji i što je više moguće agresivan. Bio je predivan osjećaj vratiti se na centralni teren, na njemu sam kao doma i igram fenomenalno. Stvari se poklapaju u mojoj igri, iz dana u dan se osjećam sve bolje - rekao je Marin.

Ždrijeb se otvorio savršeno

Ne poklapaju se samo udarci, nego i ždrijeb. Kako turnir odmiče, tako se pred Čilićem čisti konkurencija. Posljednja žrtva među nositeljima u njegovom dijelu postao je Grigor Dimitrov (17.) pa ga za ulazak u osminu finala čeka dvoboj s 56. igračem svijeta Mihailom Kukuškinom.

U slučaju prolaska, Marin bi vizu za četvrtfinale tražio protiv Jérémyja Chardyja ili Davida Ferrera, koji zbog problema s laktom nije bio ni siguran da će doći u New York. Nakon toga se "nude" Tsonga ili Robredo, naravno ako apsolviraju svoje prepreke u trećem kolu. Put do Đokovića (polufinale) izgleda vrlo otvoreno...
 

No, prvi je na redu ćudljivi Kukuškin. S Kazahstancem koji voli tvrde podloge, ali na US Openu nikada nije otišao dalje od trećeg kola, Čilić je dosad igrao dvaput u dvorani i ima 1-1. Poraz datira iz 2008., a pobjedu u tri seta upisao je lani u Moskvi.

- Kukuškin je igrač koji tijekom sezone dosta oscilira, zna imati sjajnih turnira, a na drugima opet odigra loše. Ovdje je pronašao dobru formu pa moram biti spreman na sve.

Čilić se nada da će opet završiti na Arthur Asheu koji mu zbog krova daje osjećaj 'kao da je u dvorani'.

- Uvjeti mi ovdje i inače odgovaraju, a na središnjem terenu je loptica još brža i to mi daje više samopouzdanja. Inače je teško igrati zbog vlage i vrućine, no na stadionu krov stvara sjenu pa je nekoliko stupnjeva manje nego na vanjskim terenima. Puno je igrača u prvom kolu predalo zbog grčeva i umora, zato moram biti oprezan i štediti energiju - zaključio je.

Ivan Dodig i Marcelo Melo dugo su bili imuni na šokove na Grand Slamovima, no tome je došao kraj. Druge su nositelje izbacili Inglot i Lindstedt i nanijeli im prvi poraz u prvom kolu nakon Australian Open 2013. Uspješan je bio Mate Pavić, koji je u paru s Venusom svladao Bedenea i Gimena-Travera.