Sigurnosni stručnjaci tvrtke Check Point pišu o novoj kampanji inficiranja Android uređaja malwareom ExpensiveWall koji je otkriven proteklog mjeseca.

Riječ je o malwareu koji je inficirao 21,1 milijun Android uređaja i pronađen je u čak 50 različitih aplikacija koje su u određeno vrijeme bile prisutne na Googleovom Play Storeu. Prije njihova uklanjanja te aplikacije su od strane korisnika preuzete između 1 i 4,2 milijuna puta.

Konkretno, ExpensiveWall je bio ubačen u različite wallpaper aplikacije, što mu je omogućilo zaobilaženje Googleovih sigurnosnih značajki za uklanjanje malwarea, piše Bug.hr.

Jednom kad je aplikacija s implementiranim ExpensiveWall malwareom instalirana na mobilni uređaj od korisnika se potražuju različite dozvole kao što je pristup internetskoj vezi kao i pristup SMS porukama, na što većina nepažljivih korisnika vrlo brzo daje pristanak.

Nakon dobivenih dopuštenja ExpensiveWall kreće sa slanjem SMS-ova s inficiranog uređaja prema posebnim skupim uslugama, kao i pretplaćivanje korisnika (bez njihova znanja) na razne usluge na koje se posebno naplaćuju.