• Makljen: Ralica sklizala s ceste u kanal
  • Makljen: Ralica sklizala s ceste u kanal
Probleme na cesti osim „običnih“ vozača imaju i profesionalci! I to upravo oni koji se trude da cestu učine prohodnom.

Tako je danas na Makljenu, na magisralnom putu M16.2 Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje, ralica sklizala s ceste u kanal. Na sreću bez većih posljedica.

BiHAMK: Stanje na cestama 26.02.2018. u 13:40 sati

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na snazi je obustava prometa za sve kategorije vozila na putnim pravcima: Livno-Šujica, Glamoč-Mlinište, Kupres-Šipovo i Rakitno-Blidinje.

Za vozila preko 3,5 t na snazi je zabrana prometa na putnom pravcu Šujica-Tomislavgrad.

Zbog ugaženog snijega i leda na kolniku otežano je prometovanje na većini putnih pravaca u višim planinskim predjelima. Dodatne poteškoće na putevima na području Livna, Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča, Bosanskog Grahova, Rostova (Bugojno-Novi Travnik) i Makljena (Gornji Vakuf/Uskoplje - Prozor) uzrokuje jak vjetar koji stvara snježne nanose.

Štab Zimske službe Federacije BiH proglasio je zimske uslove vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane prometovanja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolnik zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno prometovanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim kotačima koristiti lance na planinskim prevojima.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.