Makedonija razmatra prijedloge za promjenu imena kako bi mogla pristupiti NATO-u, izjavio je makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov. Nada se kako će tako pridobiti Grčku koja se ulasku Makedonije u NATO odlučno protivi.

Članstvo u savezu smirilo bi balkansku regiju nakon nekoliko mjeseci političkih napetosti koja je dolazila i do granice krvoprolića, piše Financial Times. Bit će to tema o kojoj će Dimitrov govoriti višim dužnosnicima NATO-a u Bruxellesu.

U srijedu sastanak s Grcima

Dimitrov je rekao kako je još prerano raspravljati o bilo kakvim konkretnim prijedlozima novog imena, no u srijedu će se sastati s grčkim dužnosnicima s namjerom da ponovo uspostavi povjerenje između te dvije susjedne zemlje nakon što je Atena blokirala makedonski pristup NATO-u 2008. godine.

"Pozvat ću Grčku da razmotri želi li susjeda - stabilnu i prijateljsku zemlju koja nudi nadu za demokraciju i pravdu?", rekao je Dimitrov i dodao: "Ako smo dobri susjedi, tada se nadam da će političke snage u Grčkoj shvatiti da je ovo povijesna prilika".