Antivladin miting u Skoplju završen je bez incidenta, a aktivisti i pristalice oporbene SDSM kampirat će ispred vlade do ostavke premijera Nikole Gruevskog.

Za njih je osigurano nekoliko tisuća ležaljki, vreća za spavanje i šatora u improviziranom kampu.

Lider SDSM Zoran Zaev koji je bio posljednji govornik rekao je da prosvjed u Skoplju, kome je prisustvovalo nekoliko desetina tisuća građana, ta stranka nije organizirala zbog vlasti nego zbog toga što traži slobodu u 21. stoljeću, kao i da se prosvjed neće završiti dok premijer Nikola Gruevski ne podnese ostavku.

Zaev je za govornicom koja je postavljena nedaleko od makedonske Vlade rekao da bi sve drugo osim ostavke za Gruevskog bilo kukavički čin, nakon svega što su građani čuli na 33 konferencije na kojima je SDSM od veljače objavljivao kompromitujuće prisluškivane razgovore Gruevskog i njegovih najbližih suradnika u projektu "Istina za Makedoniju".

"Gruevski ne može uraditi više ništa osim napustiti zgradu ispred nas jer su mu izbrojani sati. Sve smo čuli kroz 33 pres-konferencije Istina za Makedoniju. Htio ili ne, Gruevski će otići", kazao je Zaev.

Lider SDSM-a je naveo da je za prevazilaženje jedne od najtežih kriza u Makedoniji jedini izlaz da ostavke podnesu i republički javni tužitelj, kao i tužitelj za organizirani kriminal i rukovodeće strukture Makedonske radio-televizije, "što je neophodno da bi se postigao politički dogovor o formiranju prijelazne Vlade koja bi stvorila uvjete za organiziranje slobodnih parlamentarnih izbora".

Zaev je upozorio premijera Nikolu Gruevskog da "inaćenje s voljom građana Makedonije može imati posljedice koje nitko ne želi" i pozvao je Europsku uniju da odlučnije reaguira povodom događanja u Makedoniji.

"Očekujem od međunarodne zajednice koja je svjedok sveg zla koje je nanijeto građanima Republike Makedonije da pomogne direktnim sudjelovanjem, a ne samo mirnim nadgledanjem za rasplet krize", kazao je Zaev.

Zaev je rekao da će se SDSM zalagati da nakon izbora "sve sudske presude koje su sporne za javnost budu preispitane kao i da će se osigurati potpuna nezavisnost sudstva".

"Ovakav skandal (kao prisluškivanje) kao što trese Makedoniju da se nikada više ne ponovi. Makedonska radio-televizija će imati potpunu političku i financijsku neovisnost. Za medije će biti oformljen fond iz koga će se sredstva dijeliti prema kriterijima gledanosti i čitanosti", kazao je Zaev.

Na skupu koji je protekao mirno vidjele su se makedonske, albanske i turske zastave, a ostavku Nikole Gruevskog i njegove Vlade zatražili su govornici na makedonskom i albanskom jeziku.

SDSM je najavila da se prosvjed neće završiti dok Nikola Gruevski ne podnese ostavku.

Gruevski je sinoć izjavio da nema namjeru da podnese ostavku jer bi to bio kukavički čin, a za sutra je najavljen kontra skup vladajuće VMRO-DPMNE.

Previše je interesa u Makedoniji da se Međunarodna zajednica ne bi uključila, stoga rade jako intenzivno, posebice Europska unija i strana veleposlanstva. Makedonija je u ovom trenutku, nakon Ukrajine, najveće krizno žarište u Europi, zemlja s najvećim brojem stranih obavještajaca, piše Dnevnik.hr.

Svi obavještajci iz Skopja šalju poruke kako je ova zemlja tempirana bomba i samo je pitanje vremena kada će ona ekspolodirati. Nije uzalud prije dva dana u Beogradu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao da je ovo sve namjerno inscenirano da se ugrozi provođenje turskog toka. Plinovoda koji je planiran ići preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i dalje do Mađarske, a vrijedan desetak milijardi eura.

Pitanje je i tko je vođi oporbe dao 30 sati tajno snimljenog materijala makedonskog državnog vrha? To sigurno nije napravila makedonska tajna služba. Nesretna je ovo zemlja, posebice njezini stanovnici kojima je previše Međunarodne zajednice, domaćih političara i Europe. Ovo je najsiromašnija zemlja u Europi i ne sluti na dobro, navodi Dnevnik.hr.