Ovih dana u Rami je boravila mlada poduzetnica Magdalena Bešker. Korijene vuče iz Rumboka, sela u Rami u kojem joj je rođen otac. Iako je Magdalena 1987. godište već je poznata poduzetnica. Ideju za posao s personaliziranim rokovnicima, planerima i bilježnicama kao poslovnim darom dobila je nakon što je izanalizirala ponudu na tržištu. No, i sama potreba za ovim stvarima je utjecala na otvaranje njezine tvrtke „Ulica snova“ d.o.o.

Nama napokon lijepa i pozitivna priča koja ohrabruje svakog čovjeka, još kad u sebi ima „nešto ramsko“ zaslužuje našu podršku i pažnju. Stoga smo se „zaputili“ u ovu „Ulicu snova“, otkrili puno toga što može pomoći i nadahnuti mladog čovjeka.

U razgovoru otkriva nam Magdalena: „Počela sam prije pet godina. Prva godina bila je minus, druga nula, a tek treće došla je zarada.“



Kako uvijek to biva iz potrebe i nužde rađaju se nove stvari, traže nove mogućnosti, dolaze i rješenja. I Magdalena se našla u potrebi kako u ovom užurbanom svijetu zapamtiti sve i kako biti točan i na vrijeme odraditi tražene zahtjeve i poslove. Radila je kao menadžer u jednoj pivovari, radila promociju piva, i kad više nije stizala sve pamtiti, stavljala je sve na papir. Tržište rokovnika nije joj nudilo nešto čime bi se zadovoljile njezine poslovne i osobne potrebe te je pustila mašti na volju.

A mašta može svašta. Kao da je krenula u Ulicu snova i mašte i tamo tražila rješenja.                                      

Tko to vjeruje još u snove?

Magdalena je vjerovala. Ono što je sanjala, postalo je stvarnost. Prije pet godina nastao je njezin prvi personalizirani planer, potom rokovnik, travel diary-dnevnik putovanja, etui za putovnicu-zaštita za putovnicu, moja bilježnica-za učenike, studente. U svojoj ponudi danas ima 10-ak proizvoda koji su njezina ideja. Sve možete dobiti u željenoj boji, s ispisanim imenom, sloganom, stihovima najdraže pjesme, citatom.



Za planer kaže nam Magdalena: „Pazila sam na sve – od formata koji je 15×11 cm jer stane u svaku žensku torbicu, zaobljenih rubova da ne uništava ništa unutar torbice, da ima sve potrebne rubrike, da postoji u puno boja. Žene su ga počele kupovati za sebe i nesebično poklanjati prijateljicama.“

Pitali smo Magdalenu što je završila: „Studirala sam pravo tri godine. U tome se nisam našla. Poslije sam upisala dizajn i to završila. Radila sam tijekom cijelog studiranja i upoznavala tako mnogo ljudi.“

Njezin etui za putovnice mediji su u Hrvatskoj proglasili originalnim hrvatskim suvenirom. Svjesna je Magdalena i utjecaja boja na čovjekovo raspoloženje, kao i želja kupaca. Stoga njezine proizvode možete dobiti u svim mogućim bojama. Toliko je pozitivna, kreativna, radišna; da je nije strah otputovati ni do Kine po ideje i nove materijale, a svoj posao počinje širiti i u Njemačkoj i Engleskoj.  



Svi proizvodi su napravljeni u Hrvatskoj i to od recikliranog papira. Korice se ručno režu, lijepe i šivaju.

Da, nama iz ove ramske perspektive čini se sve to tako daleko i tako veliko.

Magdalena voli pomagati i biti aktivna i u župi. Ta ramski su to korijeni. Vrlo rado organizira humanitarna druženja kako bi pomogla u širenju dobra.  

 „Bog mi je dao da znam smisliti ideju, provesti u djelo i naplatiti je“ – kaže Magdalena. Kako nam reče: „Nije uopće problem prodati kvalitetan proizvod“.

Iako u Svetoj Nedjelji živi, vrlo rado u Ramu dolazi. Kaže: „Svake godine dolazim i po nekoliko puta.“ Društveno je aktivna u svom gradu, stoga ne čudi ni činjenica da o svojim idejama i snovima razgovara s gradonačelnikom Svete Nedjelje. Dobiva moralnu potporu. Iako grad ima i poticaje za mlade poduzetnike, taj poticaj nije nikad tražila, što ne znači da neće.

U Rami se odmara. Veli: „Žao mi je što je ovo tako neiskorišteno, što nema više sadržaja“.



Njezin ciljani dolazak u Ramu kako bi napravila fotografije u kojima bi promovirala Ramu preko hrvatskih medija i svojih materijala, govore o njezinoj ljubavi prema kraju odakle su joj korijeni.

 „Žao  mi je što mladi idu van, iskreno mogu živjeti od svog rada i ne trebam ići iz Hrvatske, no toliko se potencijala krije u našoj zemlji, i Hrvatskoj i u Rami. Zemlja je toliko plodna do besvijesti, a oranice leže puste. Drugi problem je taj što se ljudi ne žene, strah ih je. No, u svemu treba biti uporan. Mladima poručujem da budu uporni, ako imaju ideju da krenu korak po korak u realizaciju. Ništa preko noći ne ide. I ne idite van, doma je najbolje. Jako sam sretna što mogu raditi od kuće. Probajte, sve pokušajte. Isplati se na kraju!“

Nadam se da smo vam unijeli tračak optimizma, elana i volje za pretvaranje snova u stvarnost.

Našoj Magdaleni želimo puno uspjeha, a vama preporučujemo za nadolazeće božićne blagdane da obradujete najmilije jednim personaliziranim planerom ili rokovnikom.

Narudžbe možete izvršiti na Facebook stranici Moj Planer, na Instagram profilu MOJ PLANER, na mailu [email protected] i na web shopu www.ulicasnova.hr, a u BiH, Srbiji i Crnoj Gori preko distributera.

Tekst: Božana Nikolić
Foto: Damir Mišura


Pogledajte još i prošlogodišnji prilog HRT-a o Magdaleni: