Brojnim mladima (ali i onim malo starijima) koji su odrasli uz Facebook, Twitter i druge društvene mreže, gotovo je nezamislivo provesti dan bez konstantnog pregledavanja noviteta na Fejsu, dopisivanja s prijateljima i objavljivanja selfija, fotografija izlazaka i slično.

Već su provedena brojna istraživanja oko negativnih utjecaja Facebooka na ljude (mnogi imaju osjećaj kako stalno moraju biti online kako ne bi propustili neku važnu ili manje važnu vijest, neki su depresivni kada vide koliko njihovi prijatelji imaju prijatelja na Facebooku, koliko izlaze, putuju i slično), a posljednje istraživanje pokazalo je na probleme sa spavanjem koje imaju osobe koje previše 'vise' na Fejsu.

Znanstvenici sa sveučilišta u Pittsburgu ispitivali su korištenje društvenih mreža više od 1,700 ljudi (starih između 19 i 32 godine) te se pokazalo da oni koji društvene mreže koriste više od sat vremena dnevno, odnosno koji su prije spavanja pregledavali Facebook, Twitter, Tumblr i druge mreže teže mogu zaspati i imaju problema sa spavanjem.

''Ovo je jedan od prvih dokaza koji nam pokazuje da društvene mreže zaista mogu utjecati na kvalitetu spavanja'', komentirala je Jessica C. Levenson koja je vodila ovo istraživanje te je dodala kako je ovo ''jedinstveno istraživanje u kojem je ispitivana povezanost korištenja društvenih mreža i spavanja među mladima'', prenosi Zimo.co.

Prosječna mlada osoba dnevno potroši sat vremena na društvenim mrežama, a za one koji često i iznadprosječno koriste Facebook i druge mreže čak je tri puta veća šansa da će teže zaspati, odnosno dva je puta veća šansa da će imati problema sa spavanjem.

Pri tome je, napominje Levenson, veći indikator problema sa spavanjem koliko puta dnevno korisnici provjeravaju društvene mreže, nego samo vrijeme provedeno na njima. Već se godinama piše o tome kako općenito korištenje pametnih telefona, tableta i računala prije spavanja (zbog emitiranja plavog svjetla) loše utječe na kvalitetu spavanja, no osim samog izlaganja plavom svjetlu, pregledavanje objava i fotografija na Facebooku često ''utječe i na emocionalno i psihološko stanje korisnika'', što je dodatan razlog zbog kojeg pretjerivanje s društvenim mrežama može dovesti do problema sa spavanjem.

U jednoj od posljednjim nadogradnji iOS operativnog sustava, Apple je korisnicima omogućio smanjenje emitiranja plavog svjetla kako bi oni koji često surfaju navečer i po noći mogli bolje zaspati i spavati, no upravo zbog toga što na spavanje utječu i brojne druge stvari (emocije prilikom surfanja internetom i društvenim mrežama itd.), mnogi se stručnjaci pitaju koliko ova opcija zaista može utjecati na bolje spavanje vlasnika iPhonea i iPadova.