Vijeće Europe priprema Rezoluciju o BiH, a u kojoj će se naći poziv za hitnom promjenom Izbornog zakona kako bi se ispoštovala presuda Ustavnog suda BiH o popunjavanju Doma naroda, kao i presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić potvrdio je danas nakon sjednice ovog tijela kako su razmatrali nacrt Rezolucije, ali i izvješće Monitoring tima o BiH koji je sveobuhvatan dokument  koji tretira sve aspekte društveno-političkog života u BiH, od Ustava, preko Izbornog zakona, sudstva, obrazovanja pa do medija, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Ljubić je naglasio kako su u Nacrtu rezolucije bitne dvije točke-pozivaju se politički akteri u BiH da usvoje neophodne promjene Ustava kako bi se izbori mogli provesti temeljem presude u slučaju Sejdić-Finci, a isto tako se traži hitna provedba odluke Ustavnog suda od 1. prosinca 2016. Godine o sastavu Doma naroda Parlamenta Federacije.

Ljubić je dodao kako se navodi da, ukoliko se to ne dogodi postoji veliki rizik da će biti blokirano formiranje vlasti, kako na federalnoj, tako i na državnoj razini.