Komentirajući mogućnost nametanja Izbornog zakona od strane međunarodne zajednice, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (GV HNS) BiH Božo Ljubić kazao je u ponedjeljak u Mostaru kako se nada da se to neće dogoditi.

''S obzirom na mandat koji Ured visokog predstavnika ima, a vuče ga iz Vijeća sigurnosti, oni to mogu. Međutim, nadam se da neće i da neće trebati'', kazao je Ljubić novinarima u Mostaru nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a BiH. 

Po njegovim riječima, ova situacija, koja je dovela do dekonstituiranja hrvatskog naroda u Federaciji i u BiH jeste posljedica nametnutih odluka međunarodnih institucija. 

Na upit novinara jesu li prihvatljiva dva rješenja koja se spominju iz OHR-a, Ljubić je kazao kako to ne bi komentirao jer su ti prijedlozi, kako je ocijenio, povod određenih špekulacija.

''Smatram da mi u BiH trebamo doći do rješenja, koja će biti održiva i koja će omogućiti da formiramo legitimnu vlast nakon izbora, i to je najbolja osnova da krenemo u izgradnju BiH koja će imati smisla'', istaknuo je Ljubić.

Po njegovim riječima, ako postoji politička volja i odgovornost može se dogovoriti promjena Izbornog zakona.

''Ako dogovora ne bude i ako se ne promjeni Izborni zakon, jasno je kako će izbore možda netko raspisati, ali se neće moći implementirati rezultati izbora'', kazao je Ljubić. 

Pojasnio je kako će se vlast moći formirati u Republici Srpskoj, u Distriktu Brčko i u županijama.

''U Federaciji neće biti moguće izabrati predsjednike i dopredsjednike Federacije, neće biti moguće imenovati Vladu FBiH, neće se uspostaviti parlamentarna skupština, a ni Vijeće ministara, koje bi se moglo uspostaviti, neće imati smisla jer neće imati kome slati zakone'', istaknuo je Ljubić.

Ako to nije dovoljno upozorenje svima onima kojih se to tiče, onda će oni koji to budu opstruirali snositi odgovornost  za sve ono što se BiH može dogoditi, dodao je. 

Zamjenik predsjednika GV HNS-a BiH Bariša Čolak istaknuo je kako se nada da će se stvari promijeniti jer, kakao je kazao, prekratko je vrijeme, ali ga ipak ima dovoljno da se postigne dogovor koji se mora postići u okviru rješenja Ustavnog suda BiH. 

Po njegovim riječima, HNS BiH ima još nekoliko rješenja koja se baziraju na legitimnoj zastupljenosti.

''Dakle, ukoliko kod naših partnera nema političke volje da se prihvate rješenja koja idu u smislu rješavanja ovog problema, odnosno legitimnog predstavljanja, onda je iluzorno očekivati i da se bilo koja druga rješenja, koja su na istom tragu kao ponuđena, šalju u bilo kakvu proceduru'', istaknuo je Čolak.

Glavno vijeće HNS-a BiH na današnjoj sjednici u Mostaru zaključilo je kako je interes i hrvatskog naroda i BiH vratiti izborni proces u okvire ustavnosti.

Legitimitet predstavljanja u institucijama BiH mora biti poštovan kada su u pitanju sva tri konstitutivna naroda, naveo je Ljubić.

Istaknuo je kako promjene izbornog zakona moraju uključivati i Dom naroda Federacije i Predsjedništvo BiH  jer je to suština odluke Ustavnog suda BiH. 

Na sjednici Glavnog vijeća također je podneseno izvješće o njegovom radu, a razgovarano je i o planovima za slijedeću godinu.