Danas rijetko gdje možemo vidjeti stara drvena kola i druge tradicionalne alate i predmete, a još rjeđe da ih netko ručno izrađuje. Srećom tradicija obrade drveta nije zaboravljena u malom ramskom selu Proslapu. Tu se iz dana u dan marljivo izrađuju tradicionalne rukotvorine od drveta, kao odraz bogate ramske kulture i tradicije.

Stipo Žilić, u Rami poznatiji kao Ramac, nadimak dobio za vrijeme Domovinskog rata jer je na konju išao na stražu iz Rame u Zvirnjaču, samouki je majstor za drvo. Zajedno sa sinom Ivanom, koji je od njega naslijedio talent i ljubav za rad sa drvetom, svaki dan u svojoj maloj radnji sa skromnim alatom i materijalom, ali sa velikom ljubavlju i stručnošću, izrađuju predmete koji predstavljaju život, kulturu i tradiciju Ramljaka kroz povijest do danas. Izrađuju predmete i alate koji su dio seoskog obrta, tekstilne i kućne radinosti, gospodarskog alata, oruđa, naprava, prijevoznih sredstava za prijenos dobara te stambene kulture.

Proteklih dana izradili su drvena kola u prirodnoj veličini po narudžbi i želji jednog Hercegovca za njegovo vlastito dvorište. U malom domu na Proslapu uz drvena kola mogu se naći rukotvorine kao što su: gusle, sinija sa čankom i tronošcima, stap za mlijeko i pravljenje masla, sane za volove ili konje, bešika, drveni stalak za djecu, vile, grablje, ralo, plug, drljaču, preslicu, stan sa kojim su se nekada izrađivale tradicionalne ramske nošnje i slično. Mnogi od ovih predmeta našli su svoje mjesto u domovima naših Ramljaka u inozemstvu ali i diljem Bosne i Hercegovine i Hrvatske te u ugostiteljskim objektima koji njeguju i oživljuju tradiciju.

Majstorska ruka i kvalitetno drvo uvjet su za nastajanje pravih malih umjetničkih djela, a nama je drago da takvih djela ima upravo kod nas u Rami na Proslapu. Stoga ako želite imati pravi ramski suvenir ili vam treba neki predmet od drveta za svakodnevnu upotrebu dođite na Proslap kod Stipe! Suvenir također možete naručiti na broj 063 907 791 ili na e-mail: [email protected]

Pogledajte fotografije u galeriji, bit ćete oduševljeni kao i mi!