Bh. mljekari očekivali su pozitivnu odluku Europske komisije za BiH i odbacivanje žalbe Hrvatske. Ona je dobra za poljoprivredne proizvođače, jer je to grana u kojoj se može zaposliti mnogo ljudi. I Livanjski sir bi za nekoliko dana trebao prijeći granice.

Premda su u livanjskoj Mljekari očekivali dobre vijesti iz Bruxellesa, odlučili su ipak malo, uvjetno rečeno, usporiti i sačekati nekoliko dana, da im se ne bi ponovio scenarij od 26. kolovoza.

"Nema smisla nešto unaprijed planirati dok ne vidimo situaciju na terenu. Usuglasit ćemo s našim kupcima koji su sljedeći koraci i kada ćemo naručene pošiljke početi izvoziti", kaže Željko Marijan, direktor Mljekare Livno za FTV.

Mljekara, stoga, tek idućeg tjedna planira izvoziti sir u Hrvatsku. Prije zabrane izvoza na hrvatsko tržište, godišnje su izvozili do 300 tona livanjskog sira.

"Bio bih presretan i s malo manje sira, jer vjerojatno ćemo u narednom periodu biti deficitarni s proizvodom, moramo poštivati ugovor s Turskom i drugim članicama s kojima smo već dogovarali prodaju", ističe Marijan.

Dakle, opreza nikad dosta, budući da se ne može prodavati ono čega nema, a sve zalihe sira koje se nalaze u skladištu rasporedit će se na optimalan način kako se ne bi ugrozio teško stečeni ugled koji se gradio godinama.