Zahvaljujući profesoru informatičke i elektrotehnike mr. Boži Periću i njegovim učenicima iz livanjske Srednje strukovne škole, u srijedu je sa središnjeg trga u Livnu u svemir lansiran poznati ''Livanjski sir''.

Tako se ovaj, sve prepoznatljiviji brend, osim na trpezama širom svijeta, našao i u svemiru. Naime, projektom Space Cheese (Svemirski sir) kojeg je realizirala navedena škola u sklopu predstavljanja svojih usmjerenja, uz pomoć meteorološkog balona na visinu od 35 kilometara s trga je u svemir poslan i komad livanjskog Eko sira Puđa, piše Dnevni avaz.

Učenici su s profesorom Perićem uz komad sira, za balon zakačili i mjerne instrumente koji su očitavali temperaturu, visinu, tlak, te prikazivali putanju sira u svemirske visine. Lansiranje je snimano i izravno prenošeno preko Interneta. Nošen burom balon se uputio u pravcu neba iznad Dinare i Dalmacije.

''Na određenoj visini balon će eksplodirati, a oprema i sir bi se na nekoj lokaciji trebali spustiti padobranom'', kazao je mentor projekta Perić, zagonetno dodajući da ''nije isključeno da livanjski sir ostane ploviti i u svemiru''. Balon je za samo nekoliko minuta zašao za oblake i nestao iz vidokruga brojnih Livnjaka.

Ovom projektu je financijsku pomoć od 500 KM pružila i organizacija World Hope International. Uz ovaj projekt učenika i nastavnika elektrotehnie, predstavljena su i ostala usmjerenja navedene škole. Lijepo vrijeme doprinijelo da čitava manifestacije protekne bez problema, a ovaj svemirsko-marketinški potez s livanjskim sirom možda otvori tržište i za izvanzemaljce, pošto je, zbog sve većeg iseljavanja, Livnjaka kao konzumenata, sve manje, piše Avaz.