Islamska država u utorak je objavila kako je njezin glasnogovornik, vrlo utjecajan u vrhu ove terorističke organizacije, Abu Muhammad al-Adnani ubijen je dok je 'nadgledao vojne operacije' u Alepu, u Siriji.

ISIS se u priopćenju u kojem je smrt potvrđena zavjetovala na osvetu protiv 'prljavih kukavica u sekti nevjere, i nosača zastave s križem'. Osvetit će se, pišu, 'generacija rođena na teritoriju ISIS-a, koja voli smrt više od života'.

Iz priopćenja nije vidljivo gdje je ubijen, niti tko ga je ubio.

Šefica SITE Intel Groupa Rita Katz, organizacije koja prati informacije vezane uz Islamsku državu i druge džihadiste u zaktucima internetskih bespuća, tvrdi kako je Adnanijeva smrt velik udarac za ISIS, pogotovo nakon nedavne likvidacije visoko pozicioniranog vojnog zapovjednika Omara Shishanija.

Teroristi, tzv. vukovi samotnjaci, koji su samostalno izvodili napade na Zapadu i deklarirali se kao pobornici Islamske države, citirali su Adnanija više od bilo koje druge figure u toj organizaciji, navodi Katz.

U svojem zadnjem govoru, objavljenom 21. svibnja, Adnani je poručio muslimanima na Zapadu kako su Islamskoj državi napadi na civile 'draži i bolji' po njih od vojnog napredovanja.

New York Times navodi da je Adnani bio glavni ISIS-ov čovjek za organizaciju terorističkih napada po svijetu, poglavito po Europi. Imao je 39 godina i bio je jedan od suosnivača Islamske države, koju vodi samoproglašeni kalif Abu Bakr al-Bagdadi.

jutarnji.hr