Znanstvenici sa Sveučilišta Alberta razvili su sustav proširene stvarnosti koji liječnicima omogućuje da zavire u tijelo svojih pacijenata bez posezanja za skalpelom. Zahvaljujći kombinaciji CT skenova i MRI podataka, sustav ProjectDR projicira sliku na tijelo pacijenta te mijenja sliku ovisno o tome kako se pacijent pomiče.

Tehnologija obuhvaća korištenje trackera za sustav praćenja pokreta, infracrvene kamere i markere na tijelu pacijenta te projektor koji projicira sliku na pacijentovo tijelo.

Najveći izazov bio je uskladiti projiciranu sliku s točnim dijelom pacijentovog tijela te pratiti njegove pokrete i pomicati samu sliku ovisno o tim pokretima. No, zahvaljujući posebno izrađenom programu koji očitava ključne točke na pacijentovom tijelu, cijeli sustav radi (gotovo) bez pogreške.

Kako ističu sa Sveučilišta Alberta, ovakav sustav moguće je upotrijebiti za edukaciju liječnika, fizioterapeuta ili medicinskih sestara, ali i kao sredstvo za lakše planiranje operacija. Naime, uz ProjectDR moguće je izolirati i prikazati samo određeni organ ili krvnu žilu.

Željeli smo stvoriti sustav koji bi liječnicima pokazao unutarnju anatomiju pacijenta u kontekstu tijela, istaknuo je jedan od autora ProjectDR-a, Ian Watts

Uskoro ćemo primjenu ProjectDR-a moći vidjeti u samoj operacijskoj dvorani u našoj simulaciji kirurškog laboratorija, kako bismo vidjeli sve prednosti i mane primjene ProjectDR-a u stvarnom okruženju, istaknuo je profesor na odjelu za računalne znanosti, Pierre Boulanger.

Kako ProjectDR izgleda u primjeni, možete pogledati i u ovom videu.