Želudac sjevernokorejskog vojnika koji je u ponedjeljak prebjegao u Južnu Koreju preko Zajedničkog sigurnosnog područja pun je parazita te se još uvijek nalazi u kritičnom stanju, piše Korea Biomedical Review.

Liječnik Lee Cook-jong prebjega je uspješno operirao u srijedu ujutro u bolnici Sveučilišta Ajou, ali je dodao da je sjevernokorejski vojnik i dalje kritično. "Operaciju smo završili nakon što smo vojniku iz trbušnog zida izvadili metak", rekao je Lee.

"Mučimo se s liječenjem pacijenta jer smo u njegovom želudcu pronašli velik broj parazita koji ulaze u i jedu ranjeno tkivo", dodao je Lee. "Osim toga, kod pacijenta smo naletjeli na parazita kojeg nikada nismo vidjeli kod Koreanaca i to nam pravi velike probleme. Radim 20 godina kao kirurg i takve sam parazite vidio samo u udžbenicima."

Jedan parazita koje su pronašli u probavnom traktu vojnika bio je dugačak čak 27 centimetara.

Među parazitima se našla i vrsta nematoda s kojima se vojnik mogao zaraziti prije nego što su ga upucali.

Osobe se nematodama mogu zaraziti konzumiranjem povrća koje se tretiralo ljudskim gnojivom. Ljudske fekalije koje nastaju konzumiranjem tih biljaka mogu se reciklirati kako bi se uzgajalo povrće, a to u produžetku povećava populaciju nematoda.

Nematode mogu uzrokovati pothranjenost i blokirati crijeva, a uzrokuju pankreatitis (upalu ili infekciju gušterače) i apendicitis (upalu slijepog crijeva). Ako se probiju kroz ranjivi dio crijeva, ti paraziti također mogu uzrokovati i peritonitis (upalu potrbušnice).

Ako se ne izliječi na vrijeme, peritonitis se može proširiti na druge organe i u krv, što može dovesti do otkazivanja organa i smrti.

Stručnjaci kažu da s parazitima žive mnogi Sjevernokoreanci, uključujući i vojnika koji je prebjegao. Smatra se da je tomu tako zbog monotone prehrane na koju su Sjevernokoreanci osuđeni zbog činjenice da žive u izolaciji i nemaju pristup raznovrsnim namirnicama. "Oni uglavnom jedu rižu i kukuruz te kimchi i paštetu od graha. Nedostaje im proteina i esencijalnih masti", rekli iz Svjetskog programa za hranu za Reuters prošlog mjeseca.

Uz to, često se izvještavalo o tome da u Sjevernoj Koreji vladaju relativno loši higijenski uvjeti.

"Ne znam što se događa u Sjevernoj Koreji, međutim pronašao sam mnoge parazite prilikom pregledavanja drugih prebjega", rekao je profesor Seong Min s Fakulteta medicine pri Sveučilištu Dankook.

"Kod jedne žene koja je prebjegla pronašli smo 30 vrsta nematoda. U Sjevernoj su Koreji paraziti očito velik problem."

Lee kaže da je tanko crijevo sjevernokorejskog prebjega trenutno perforirano te kontaminirao s fekalijama i inficirano s parazitima. "Ima sve što teoretski može imati pa je logično da je njegova prognoza lošija."