Ravnatelj Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Davorin Radosavljević izjavio je danas da će se cjepiva iz Kube davati u tri velike pulmološke i onkološke ustanove - u Klinici za plućne bolesti u Beogradu, u Kliničkom centru Bežanijska Kosa u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, javlja Tanjug.

Govoreći o tom cjepivu, koja se koristi za liječenje raka pluća, dr Radosavljević je rekao da je ona registrirana samo u zemlji proizvođača - u Kubi i da se trenutno ispituje u svijetu. Pacijenti su zainteresirani i postoje "pregrijana očekivanja", ali u stručnom smislu još nema dovoljno podataka da bi se moglo biti sasvim sigurno da će to biti lijek, istaknuo je dr Radosavljević.

Dr Radosavljević je ukazao da ta cjepiva ima dobar postavljen cilj - potaknuti imunitet pacijenata, jer ona ne može, niti ima ambicije, da sama izliječi. Cjepivo se daje pacijentima u najodmaklijem stadiju bolesti, koji su već primali kemoterapiju, a praktično je neškodljiva, objasnio je Radosavljević i dodao da je namijenjena gotovo svim karcinomima pluća.

Dr Radosavljević je podsjetio da je kubansko cjepivo jedno od desetak koje su ispitivane posljednjih godina, ali da nijedna druga cjepiva nisu postigla uspjeh. On je naveo da tvari, koje su izolirane iz biljke kanabisa, za sada nemaju ljekovita svojstva, kada je riječ o liječenju raka.

"U najmanju ruku je dobro da se izađe u susret velikom interesu javnosti, te koliko god Ministarstvo uspije nabavit, da to pacijenti dobiju", ocijenio je dr Radosavljević.

Dr Radosavljević je objasnio da se cjepivo prima jednostavno, potkožno u četiri regije tijela, u mišice i u debelo meso i dodao da je Ministarstvo nabavilo određenu količinu, koja će biti distribuirana i da će pažljivo biti praćen učinak.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je 29. rujna da je Srbija, odnosno Ministarstvo zdravlja, ispunilo sve obveze u vezi s nabavom kubanskih cjepivo, te da se čeka potpis kubanske strane i da će onog časa, kada cjepiva stignu u Srbiju, novinari imati sve informacije.