Libanonska vojska objavila je u nedjelju pauzu u ofenzivi na džihadističku skupinu Islamska država u planinskom pograničnom području sa Sirijom kako bi pregovarala o oslobađanju vojnika - taoca od 2014.

Taj jednostrani prekid neprijateljstava stupio je na snagu u nedjelju i trebao bi otvoriti put posljednjoj fazi pregovora o sudbini zatočenih vojnika, priopćeno je iz zapovjedništva vojske.

Libanonska vojska pokrenula je 19. kolovoza ofenzivu i objavila u utorak da je preuzela nadzor nad najvećim dijelom teritorija u rukama džihadista. Četiri libanonska vojnika poginula su od mina od početka ofenzive, prenosi Hina.

Po vojsci, oko 600 boraca ISLA-a bilo je prisutno u sektoru gdje su dugo predstavljali prijetnju za sigurnost zemlje. Godine 2014. zauzeli su pogranični grad Aarsal i zatočili 30 libanonskih policajaca i vojnika.

Četvoricu su pogubili otmičari, a peti je podlegao ranama. Šesnaest ih je oslobođeno u zamjeni zatvorenika u prosincu 2015. ali devet vojnika još je u rukama otmičara koji pripadaju ISIL-u.