Poznato je kako Googleovci već godinama razvijaju autonomne automobile u kojima će ljudi biti samo putnici koji će tijekom vožnje moći odmarati, čitati ili čak spavati, dok će se za vožnju i sigurnost brinuti računala. Veliki broj tehnoloških stručnjaka uvjeren je kako će u budućnosti ovakvi automobili postati svakodnevica na cestama diljem svijeta, a osim autonomnih vozila, jedan od osnivača Googlea Larry Page uvjeren je kako budućnost pripada i – letećim automobilima.

Ovog tjedna tako je objavljena informacija kako Page već godinama ulaže u startup kompanije koji razvijaju ovakve automobile. Page, koji je 'težak' oko 37 milijardi dolara do sada je financirao dvije kompanije – Zee.Aero i Kitty Hawk te je samo u Zee.Aero do sada uložio oko sto milijuna dolara. Cilj ovih kompanija je razvoja malih električnih vozila koja će moći polijetati i slijetati vertikalno, a na Fortuneu su napomenuli kako su leteći automobili jedan od Pageovih dječačkih snova te on sada ulaže milijune dolara kako bi te snove ispunio.

Na novinarske upite vezane uz njihov projekt, iz Zee.Aera odgovorili su kako oni razvijaju 'novi i revolucionarni model prijevoza koji uključuje elemente aerodinamike, napredne proizvodnje i električnog pogona. Inače, automobile koji će moći letjeti godinama razvijaju i brojne druge kompanije, a pitanje je kada će biti dostupna prva ovakva vozila koja će biti sigurna za letenje zrakom i vožnju cestom – pri čemu će vozači ovakvih automobila, morati imati i neku vrstu pilotske dozvole. Jedna od tih kompanija je i AeroMobil koja je ranije najavljivala kako bi se njihov leteći automobil u prodaji mogao pojaviti već tijekom 2017. godine, no s obzirom na prošlogodišnji incident i pad testnog modela, vjerojatno ćemo morati čekati još neko vrijeme prije nego leteća vozila ove kompanije budu potpuno sigurna i spremna za prodaju na tržištu.