Londonska policija otkrila je visoke količine žive, olova pa čak i cijanida u krivotvorenoj kozmetici koje ima sve više na europskom tržištu, objavili su to u sklopu svoje kampanje protiv krivotvorene robe.

Krivotvorena kozmetika je opasna jer može izazvati jake alergije s osipima, oticanjem i svrabom, a može i trajno štetiti zdravlju. Osim toga, takva šminka prepuna je i izmeta štakora, ljudskog urina i arsena, prenosi BBC.

U improviziranim laboratorijima i nemogućim uvjetima, koji su smješteni uglavnom u Kini i istočnoj Europi, kriminalci proizvode krivotvorine svjetski poznatih marki poput MAC-a i Benefita s 19 puta većom količinom olova od dozvoljene.

Krivotvorena sjajila za usne, pudere, sjenila za oči, kreme za sunčanje, parfeme i rumenila ljudi uglavnom kupuju jer im je cijena znatno niža od originala, ali time riskiraju svoje zdravlje, ali i sigurnost jer svoje podatke otkrivaju kriminalcima.

Takvi proizvodi uglavnom se prodaju preko interneta. Policija je u posljednjih 18 mjeseci zatvorila 5500 takvih stranica, te zaplijenila robu u vrijednosti 4,8 milijuna eura.

Voditeljica odjela za kriminal nad intelektualnim vlasništvom londonske policije Maria Woodall upozorava kupce kozmetike da dobro provjere sumnjive detalje na stranicama s kojih naručuju, poput loše gramatike i pravopisa. Istaknula je da se poznate marke proizvoda rijetko prodaju po jeftinim cijenama te ako zvuči predobro da bi bilo istinito, to uglavnom tako i je, prenosi 24sata.hr