Skoro trećina polovnih automobila u Njemačkoj povezana je sa prevarama beskrupuloznih trgovaca koji manipuliraju s pređenim kilometrima i varaju kupce kojima naplaćuju veće iznose za tobože manju kilometražu.

Prema informacijama kluba, posebno su pogodni za manipuliranje automobili proizvedeni nakon 2000. godine, kada su mehanički brojači prijeđenih kilometara zamijenjenih digitalnim.

Uređaji za resetiranje brojača pređenih kilometara mogu se nabaviti za manje od 10.000 eura, a brojač je moguće izmanipulirati u roku od 30 sekundi, tvrdi ADAC.

U međuvremenu, na tržištu se mogu kupiti i jeftiniji uređaji iz Kine. U Minhenu upravo traje suđenje trgovcu automobilima optuženom da je manipulirao brojačima pređenih kilometara na desetinama luksuznih talijanskih automobila.

Prema optužnici, trgovac je jeftino kupovao vozila, manipulirao brojem pređenih km i zatim ih prodavao po višoj cijeni.

U Njemačkoj se godišnje prodaju milijuni polovnih automobila, a poznat je slučaj otkriven 2011. u Minhenu, kada je trgovac spustio kilometražu na jednom automobilu sa 700.000 na 150.000 kilometara. Njemački zakon propisuje da trgovac mora uzeti natrag vozilo i vratiti novac kupcu ako on dokaže da je vozilo izmanipulirano.

ADAC savetuje kupcima da detaljno pregledaju automobil prije kupovine, posebno ako im se čini da kilometraža nije u skladu s općim stanjem vozila, prenosi svijetauta.novi.ba.

(www.jabuka.tv)