I prošlu godinu ruska Optima grupa Banja Luka, pod čijim okriljem posluje privatizirana naftna industrija Republike Srpske, ostvarila je "debeli" minus u svom poslovanju od čak 137,6 milijuna maraka, prenosi poslovni portal CAPITAL.ba.

Ukupan prihod Optima grupe, koja je u vlasništvu ruskog Njeftegazinkora, u prošloj godini bio je blizu 755 milijuna KM i smanjen je za oko 250 milijuna KM u odnosu na 2014. godinu. Samo u posljednjih pet godina Optima grupa, preko koje ide sva nabava i plasman nafte i ostalih proizvoda iz Rafinerije nafte Brod, Rafinerije ulja Modriča i lanca benzinskih crpki Petrol, ostvarila je gubitak od 878,3 milijuna KM, iako je u istom razdoblju imala prihod od čak 5,7 milijardi maraka.

Optima grupa bavi se veleprodajom naftnih prerađevina proizvedenih u Rafineriji nafte Brod i ulja i maziva proizvedenih u Rafineriji ulja Modriča, dok maloprodaju naftnih prerađevina, ulja i maziva ostvaruje maloprodajnom mrežom Nestro Petrol u 84 benzinske crpke i 11 novih benzinskih crpki na teritoriju Federacije BiH.

Nezadovoljni ruski vlasnici već nekoliko mjeseci pokušavaju naći rješenje za smanjenje gubitaka. Kao jedna od mogućnosti za izlaz iz gubitka spominjala se prodaja Rafinerije i tvrtke kuvajtskim tvrtkama. Kuvajtski šeici planiraju od Rusa preuzeti Rafineriju nafte Brod u Bosanskom Brodu, informacija je koju je prenio ATV pozivajući se na izvore bliske diplomatskom predstavništvu BiH u Kuvajtu.

"Sljedećih dana imat ćemo sastanke s predstavnicima Optima grupe i cijelog tog naftnog sektora u Republici Srpskoj te ću iskoristiti priliku kako bih govorio o toj temi i o takvoj ideji koja se javila iz Kuvajta", rekao je Petar Đokić, ministar industrije u Vladi Republike Srpske. Naime, u Kuvajtu se s velikom pozornošću prate sve glasnije priče o povlačenju Rusa iz naftnog sektora RS-a, koji navodno odlaze zbog neisplativosti posla s Rafinerijom, ali i gubitaka koji se gomilaju iz godine u godinu, prenosi Večernji ba.

No, do te poslovne akvizicije od bogatih Kuvajćana još nije došlo iako se s njom barata već gotovo pola godine.