Policija sirijskih Kurda YPG priopćila je u četvrtak da njeni borci podržavaju slanje snaga sirijske vlade na linije fronta kako bi pomogle u odvraćanju turskog napada, ali da će i sirijskoj vojsci biti potrebna pomoć.

''Grupe u savezništvu sa sirijskom vojskom došle su u Afrin, ali ne u kvantitetu ili u kapacitetu da zaustave tursku okupaciju. Sirijska vojska mora ispuniti svoju dužnost da zaštiti sirijske granice'', izjavio je glagnogovornik YPG  Nouri Mahmoud za Reuters.

YPG je pozvala vladu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da pošalje trupe u regiju Afrin na sjeverozapadu zemlje, ali su provladine milicije tu stigle u utorak navečer. Na stotine pripadnika tih snaga razmješteno je na linije fronta u Afrinu kako bi se borili protiv turskih snaga, kazao je Mahmoud.

Assad nije, međutim, osobno poslao vojsku, jer bi to moglo izazvati direktnu konfrontaciju turske vojske sa snagama sirijske vlade ukoliko Turska ne odstupi. U četvrtak je zamjenik turskog premijera Baqir Bozdag izjavio kako vjeruje da nema sporazuma između sirijske vlade i YPG. ''Imamo informaciju da oni nisu postigli sporazum'', izjavio je  Bozdag u televizijskom intervjuu.