Kurdske vlasti na sjeveru Sirije su pozvale na opću mobilizaciju nakon što je Turska pokrenula vojnu operaciju protiv milicija za koje smatraju da su povezane sa teroristima, javlja Reuters. Kopnena i zračna ofanziva ulazi u četvrti dan u sirijskoj regiji Afrin. Civilne vlasti regija koje kontroliraju Kurdi od 2012. godine su pozvale stanovništvo da pruži otpor.

No, Ankara je danas priopćila da njena operacija nema za cilj konflikt sa SAD-om ili Rusijom koje su podržavale ili i dalje podržavaju pojedine lokalne strane u Siriji u borbi protiv terorističke organizacije ISIL.

Tko tu koga?!

Turska vodi operaciju protiv milicija na teritoriju Sirije koje su povezane sa terorističkom Kurdskom radničkom partijom te, kako smatraju, predstavljaju opasnost po sigurnost Turske. U vojnim operacijama, turskoj vojsci glavnu pješačku podršku pružaju postrojbe sastavljene od izbjeglica iz drugih krajeva Sirije koji se bore pod nazivom Slobodna sirijska vojska (FSA).

Turska u operaciji koju su nazvali Maslinova grana koristi široki spektar vojnih oruđa od višecjevnih bacača raketa, teške artiljerije najvećih kalibara, preko tenkova do modernih američkih zrakoplova tipa F16. Kurdska enklava Afrin okružena je sa svih strana turskim snagama koje su pokrenule istovremene napade iz svih smjerova. Jedan manji dio Afrina graniči s dijelom Sirije koji kontroliraju vladine snage. Nakon četiri dana borbi, turska vojska ima dva poginula vojnika i nepoznat broj pripadnika FSA, dok su među kurdskim braniteljima spominje preko 50 poginulih. Iz Afrina stižu i informacije o stradalim civilima uslijed bombardiranja i granatiranja. Današnje operacije otežava loše vrijeme u regiji, kiša i niski oblaci.

Civili bježe

Na tisuće ljudi bježi pred borbama i turskim bombardiranjem i granatiranjem, priopćila je u utorak Sirijska opservatorija za ljudska prava. Ova organizacija koja prati događanja u sirijskom ratu koja ima sjedište u V. Britaniji priopćila je, pozivajući se na neimenovane izvore, da sirijske vladine snage sprječavaju ljude koji bježe iz Afrina da pređu na kontrolne punktove pod vladinom upravom u kvartove grada Aleppa pod kurdskom kontrolom. Dužnosnici sirijske vlade nisu bili odmah dostupni radi komentara, prenosi Reuters.

Izdani i prodani?

Kurdi iz Afrina su na samom početku napada turske vojske optužili Ameriku i Rusiju kako su ih izdali i predali Turskoj. Trenutno jedini saveznik američkim interesima u Siriji su kurdske snage koje osim Afrina, kontroliraju veliki dio Sirije i Iraka. Američka im vojska je u napadima na ISIL pružala aktivnu vojnu pomoć, dostavljala opremu, naoružanje, municiju … djelovala zračnim snagama po vojnicima ISIL-a. Osim američke vojske, Kurdima su aktivno pomagali ili još pomažu pripadnici francuske vojske s artiljerijskim postrojbama i zrakoplovstvom.

Sada kada je teritorij Islamske države sveden na svega par sela na granici prema Iraku, Kurdi se osjećaju iskorišteni i izdani od strane dojučerašnjih saveznika koji im ne žele pomoći. Podsjetimo kako je Turska članica NATO saveza. S druge strane, kurdski čelnici iz Afrina optužili su Ruse kako su im samo dan prije turske operacije došli s prijedlogom da vlast u ovoj enklavi predaju središnjoj vladi u Damasku. Kurdi su ovaj prijedlog odbili nakon čega je uslijedila Maslinova grana. Rusi su na ovo uzvratili kako su Kurdi njima nudili da vlast u Afrinu predaju Damasku, ali su ih ovi navodno odbili. Unatoč američkim diplomatskim naporima da zaustave Erdogana, slabo naoružanim Kurdima u Afrinu nitko ne daje prevelike šanse u ovom ratu i prognoziraju potpunu tursku okupaciju. Vrijeme će pokazati koliku će cijenu za ovakvu ratnu ludost platiti jedni i drugi.