Ministarstvo vanjskih poslova Turske objavio je danas kako je referendum koji se održava na sjeveru Iraka, organiziran jednostranom odlukom Kurdske regionalne uprave (IKBY), s aspekta njegovih rezultata ništavan.

"Ne priznajemo ovaj pokušaj koji nema legitimitet ni s aspekta međunarodnog prava, niti Ustava Iraka, niti ima neko drugo pravno utemeljenje", priopćeno je iz MVP Turske, prenosi TRT.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predsjedavao je u petak sastankom Vijeća za nacionalnu sigurnost u Ankari. Najviše sigurnosno tijelo Turske je upozorilo na "ozbiljne posljedice" kurdskog referenduma u Iraku.

Irački Kurdi počeli su u ponedjeljak glasovati o svojoj nezavisnosti na povijesnom referendumu koji bi trebao otvoriti put državi za koju se bore već gotovo jedno stoljeće.

Glasovanje koje je inicirao kurdski predsjednik Masud Barzani održava se u autonomnoj regiji Kurdistana, na sjeveru Iraka, koja obuhvaća pokrajine Erbil, Sulejmaniju i Dohuk, ali i u zonama u kojima se za prevlast bore Kurdi i središnja iračka vlada.

Referendum međutim predstavlja riskantan potez jer je irački premijer Hajder al-Abadi jasno dao na znanje da će poduzeti 'mjere nužne' za očuvanje jedinstva u zemlji.

Susjedne zemlje poput Turske i Irana, zabrinute da će njihove kurdske manjine slijediti taj primjer, također su zaprijetile odmazdom.