Cijena bitcoina jutros je u jednom trenutku pala ispod 6000 dolara, da bi se kasnije oporavila te se sada kreće na oko 6.480 dolara što je za 6 posto niža vrijednost u odnosu na jučerašnje trgovanje.

Negativan trend cijene bitcoina krenuo je sredinom prosinca prošle godine, kada je u jednom trenutku premašio 19 tisuća dolara, no od tada je, uz vrlo volatilno trgovanje, cijena uglavnom u padu.

Bitcoin je uzdrman objavom nekih od najvećih banaka da zabranjuju upotrebu kreditnih kartica za kupnju virtualnih valuta.

Prošlog je tjedna indijski ministar financija Arun Jaitley izjavio da će poduzeti mjere kako bi se eliminiralo korištenje kriptovaluta za financiranje ilegalnih aktivnosti.

Također, Južna Koreja zabranila je anonimno trgovanje kriptovalutama kako bi se spriječilo pranje novca.

Banke zabranjuju kupnju bitcoina kreditnim karticama zbog gomilanja dugova

Banke u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama zabranile su upotrebu kreditnih kartica za kupnju bitcoina i ostalih kriptovaluta, strahujući da u slučaju naglog pada njihove vrijednosti klijenti neće moći vraćati dugove.
Najveći britanski zajmodavac Lloyds Banking Group Plc objavio je u nedjelju da će klijentima s kreditnim karticama zabraniti kupnju kriptovaluta, slijedeći time primjer američkih bankovnih divova JP Morgan Chase & Co-a i Citigroupa.

Zabrana bi trebala zaštititi klijente od gomilanja dugova kupnjom virtualnih valuta na kredit u slučaju da njihova vrijednost naglo padne, pojasnila je glasnogovornica Lloydsa.

Među kartičarskim kućama zazvonilo je zvono na uzbunu kada su shvatili da klijenti sve češće koriste kreditne kartice za financiranje računa na internetskim platformama putem kojih naknadno kupuju digitalne valute.