Hrvatska ne zna koliki je broj optužnica protiv hrvatskih branitelja u Bosni i Hercegovini, rekao je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Miro Kovač i poručio da će vlada štititi njihove interese te interese hrvatskih građana i proračuna od bankovnih tužbi, a za tužbu Slovenije protiv Hrvatske zbog Ljubljanske banke treba tek vidjeti je li dopuštena.

"Ne znamo koliko ih ima", rekao je ministar Kovač u središnjem dnevniku Nove TV upitan o stotinama optužnica protiv hrvatskih branitelja.

Ranije u četvrtak umirovljeni general Pavao Miljavac rekao je da u BiH postoji 900 optužnica protiv hrvatskih branitelja, prenosi Hina.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) u kontaktu je sa sudbenom vlašću u BiH i "mi ćemo učiniti sve kako bismo svoje građane zaštitili, svoje hrvatske branitelje", rekao je Kovač.

Hrvatska ne prihvaća kvalifikacije o takozvanom, navodnom zločinačkom pokretu, rekao je i naglasio "mi to ne prihvaćamo, to smo rekli i Haškom sudu".

"Vi znate jako dobro da je hrvatski narod spasio BiH, organizirao se, samostalno zaustavio agresiju koju je potaknuo bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević", javila je Fena.

Hrvatskim braniteljima ipak je poručio da se prije putovanja u BiH informiraju u ministarstvu branitelja i ministarstvu pravosuđa jesu li njihova imena na popisu.

Srbija i BiH imat će obavezu surađivati u tom pitanju, rekao je.

Dodao je kako je su u resornom ministarstvu u tehničkoj vladi, ministri pravosuđa, financija i vanjskih poslova održali sastanak s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom o tužbi banke UniCredit Centru za rješavanje ulagačkih sporova radi pokretanja arbitraže zbog konverzije kredita u švicarskim francima.

"Mi ćemo štititi interese hrvatskih građana, mi ćemo štititi interese i (državnog) proračuna, učiniti sve kako bismo prošli što bezbolnije kada je riječ o tim sporovima", rekao je Kovač koji smatra da je "moguće" naći kompromis.

Prvu tužbu zbog konverzije kredita iz švicarskih franaka u eure podnijela je talijanska grupa UniCredit, u čijem je vlasništvu Zagrebačka banka, jedna od osam koje su na hrvatskom tržištu nudile kredite vezane uz švicarski franak.

O slovenskoj tužbi protiv Hrvatske zbog navodnog kršenja prava bivše Ljubljanske banke na naplatu dugova hrvatskih tvrtki ministar je rekao da tek treba vidjeti je li tužba dopuštena na Europskom sudu za ljudska prava.

Za sada postoje samo za sada informacije iz tiska, rekao je.

"Tek kada Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu dobije informaciju i ocijeni da je tužba dopuštena, tek tada se može postupati", rekao je Kovač i dodao da cijeli proces može dugo trajati.