Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, sa zamjenicima, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i ministrom financija i riznice BiH Vjekoslavom Bevandom, razgovarao je u Sarajevu s povjerenikom Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Antom Ramljakom.

Vratiti povjerenje kupaca

- Ovo je jedan od najsadržajnijih sastanaka do sada - kazao je Ramljak. - Prezentirao sam detalje restrukturiranja Konzuma u kojem je sadržan ulazak Mercatora u svoje dućane - kazao je Ramljak. On je posebno naglasio kako će 176 prodavaonica ostati u Konzumovu vlasništvu i doći će do razdvajanja kompanija na dva formata, a pod Mercatorom će ostati 83 prodavaonice. Na taj način bi se trebalo vratiti povjerenje kupaca koje je bilo izgubljeno s obzirom na to da je promet u tim prodavaonicama pao - naglasio je Ramljak. Povjerenik Vlade Republike Hrvatske također je prezentirao plan smanjenja troškova. Prema njegovim riječima, u idućem razdoblju neće biti značajnijeg pada troškova, poglavito što se zaposlenih tiče. Kada je u pitanju gubitaš veleprodajni lanac Velpro, on je bio dio zagrebačkog Agrokora i njegova tvrtka kći u BiH u kojoj je bila najteža situacija.
 
Situacija nije više dramatična

- U budućnosti možemo očekivati veći rast i poboljšanje te okrećemo situaciju na pozitivnu - dodao je Ramljak. Naglasio je kako će određen broj ljudi biti zbrinut u kompanijama u sustavu Agrokora, a dio njih će dobiti otpremnine. - Situaciju smo doveli u stabilnu fazu u kojoj možemo očekivati daljnje poboljšanje - kazao je Ramljak. Kako dug Agrokora prema dobavljačima iznosi 112 milijuna KM, Ramljak se osvrnuo i na pregovarački tim Skupštine dobavljača koji posluju s kompanijama u vlasništvu Agrokora, koji je nakon konzultativnoga sastanka s predstavnicima Ureda predsjedatelja Vijeća ministara BiH izrazio nepodijeljeni interes za nastavak rada Konzuma BiH i spreman je doprinijeti da se što prije izađe iz nastale krize. U tom kontekstu on je kazao kako svatko ima pravo udružiti se, da ima više takvih skupština te da ne vidi nikakav problem u tome. Prema riječima ministra ekonomskih odnosa i vanjske trgovine Mirka Šarovića, situacija u ovom trenutku nije toliko dramatičan u odnosu na prije mjesec i više dana kada su u pitanju radna mjesta. - Možda je ovo jedan od najsadržajnijih sastanka. Dogovorili smo i novi susret krajem kolovoza, a do tada bi trebala biti riješena ključna točka glede stvaranja nove kompanije u okviru Agrokora, a to je Mercator.