Stručno vijeće Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH na današnoj sjednici jednoglasno je usvojilo izmijenjeni prijedlog pravilnika kojim se uređuje način formiranja cijena lijekova na bh. tržištu, rekao je za Klix.ba ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović. U narednih deset dana o Pravilniku bi se trebalo izjasniti i Vijeće ministara BiH.

Stručno vijeće Agencije za lijekove BiH više od godinu dana nije moglo u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH dati mišljenje o Pravilniku o načinu kontrole i visine cijena lijekova u našoj zemlji. To je bio i razlog zbog kojeg je Osmanović sazvao sjednicu Stručnog vijeća Agencije za lijekove s jednom točkom dnevnog reda, a to je da Stručno vijeće konačno da mišljenje o pravilniku, javlja Klix.ba.

"Uspjeli smo konsenzusom usvojiti pravilnik i on dalje ide u proceduru prema Vijeću ministara BiH. Dakle, ide na mišljenje Ministarstva financija i trezora BiH i Uredu za zakonodavstvo. Očekujem da će u narednih deset dana Vijeće ministara BiH biti u kapacitetu da usvoji pravilnik", rekao je Osmanović.

Istaknuo je kako BiH do sada uopće nije imala taj pravilnik te da je prednost što će se nakon usvajanja redovno moći pratiti analiza cijena lijekova na tržištu BiH.

"Cilj je da BiH dobije jeftinije lijekove nego do sada i da se cijene usklade sa cijenama iz susjednih zemalja. Naravno, cilj je i da izjednačimo cijene lijekova u entitetima i županijama u BiH", kazao je Osmanović.

Osmanović ne očekuje blokade u Vijeću ministara BiH s obzirom na to da je riječ o pravilniku od kojeg korist imaju svi građani BiH.

"Mi smo imali i nekoliko sastanaka sa Svjetskom bankom koja inzistira na ovom pravilniku tako da vjerujem kako će Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojiti ovaj pravilnik. Ne vidim da bi trebalo doći do bilo kakvih blokada", zaključio je Osmanović.

Podsjećamo, građani BiH zbog nepostojanja pravilnika o načinu kontrole lijekove plaćaju mnogo više nego stanovnici regije, ali i Europe.

Zbog navedenog, cijene lijekova u BiH određuje i diktira farmaceutska industrija, a konkurentnost tržišta je jedini korektivni faktor u tome.