Lider Demokratske fronte Željko Komšić potvrdio je za TV1 kako se namjerava ponovno kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Komšić je za TV1 rekao kako ne odobrava promjenu Izbornog zakona BiH prema zamislima HDZ-a i njenog lidera Dragana Čovića, te je apelirao na lidera SDA, Bakira Izetbegovića, da ne popušta pred Čovićevim zahtjevima koji u konačnici vode prema formiranju treće izborne jedinice.
 

Komšić je u intervjuu iznio niz stavova koji, ako se uvaže, nužno vode BiH u propast. Ne priznaje postojanje konstitutivnih naroda, kao najveći problem Bosne i Hercegovine vidi Dragana Čovića, a zaprijetio je i Bakiru Izetbegoviću “da ne smije dozvoliti da Hrvati dobiju izbornu jedinicu. Također, odlučno odbija i sva rješenja koja BiH mogu izvesti iz trajne političke krize.

Stranke tzv. bošnjačke ljevice se suprotstavljaju promjenama izbornog zakonodavstva, odnosno načinu izbora članova Predsjedništva iz Federacije BiH, pokušavajući tako trasirati put za Komšićev ponovni izbor u Predsjedništvo BiH.

Komšić bi se mogao pojaviti kao zajednički kandidat stranaka tzv bošnjačke ljevice, čak i slučaju da ne dođe do očekivanog zbližavanja Demokratske fronte i SDP-a.