Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, boravit će od danas do četvrtka, 7. prosinca 2017. godine u radnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama u sklopu kojeg će posjetiti Boston, New York i Washington.

Radni posjet Sjedinjenim Američkim Državama predsjednica će započeti u Bostonu gdje će posjetiti Tehnološki institut Massachusettsa (MIT) i uručiti odlikovanja Republike Hrvatske istaknutom hrvatskom znanstveniku Marinu Soljačiću.

Održat će predavanje na Sveučilištu Tufts, Fletcher fakultetu prava i diplomacije na temu „Višedimenzionalni pristup u hrvatskoj vanjskoj politici".

Govor o radu Haaškog suda pred Vijećem sigurosti
 
Sutra će održati bilateralni sastanak s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom te sastanak s istaknutim ženama na dužnostima u Ujedinjenim narodima na temu osnaživanja položaja žena.

Dan kasnije u ime Republike Hrvatske govorit će na sjednici Vijeća sigurnosti o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Podsjetimo, premijer je u subotu izjavio kako će predsjednica na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj završetku rada Haškog suda "jasno artikulirati stajališta Hrvatske o presudi" šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata.
 
Nakon New Yorka, predsjednica putuje u Washingtonu gdje će nazočiti svečanom obilježavanju 25 godina diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske te na Atlantskom vijeću SAD-a održati strateški razgovor na temu Inicijative triju mora.