Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je srpskog kolegu Aleksandra Vučića u posjet Hrvatskoj sredinom veljače, priopćeno je u utorak s Pantovčaka.

U priopćenju se naglašava kako je sazrelo vrijeme za Vučićev posjet Hrvatskoj.

"U dobroj vjeri kako obostrano postoji želja nadići prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti te osigurati napredak našim narodima i državama, pozvala sam predsjednika Aleksandra Vučića u službeni posjet Republici Hrvatskoj sredinom veljače", poručila je Grabar Kitarović.

Želim time otvoriti novu stranicu u našim odnosima, naglasila je.

Kolinda je u posebnoj izjavi podsjetila da njezine "ustavne obveze uključuju promicanje i zaštitu hrvatskih državnih i nacionalnih interesa".

"U tome je jedan od ključnih interesa razvijati što bolje odnose sa svim susjednim državama. Stoga predano zagovaram i vodim politiku iskrenog dijaloga i rješavanja otvorenih pitanja u pozitivnom ozračju. U odnosima sa susjednim zemljama iz bivše državne tvorevine ponajviše je otvorenih pitanja, graničnih i drugih povezanih upravo s raspadom i sukcesijom bivše države, ali i onih koja izviru iz povijesti", kaže se u izjavi.

Stoljeće prijepora i sukoba

Kolinda naglašava da su tim pitanjima osobito opterećeni odnosi Hrvatske sa Srbijom. "Ove se godine navršava sto godina od završetka Prvoga svjetskoga rata, od kada nažalost započinje stoljeće naših međusobnih prijepora i sukoba".

"Naši pogledi na mnoge povijesne teme, osobito one što ih je nametnulo 20. stoljeće, ne samo što nisu slični nego su katkad oprečni. Uvjerena sam da Hrvati i Srbi, dva stara europska naroda, s više od tisuću godina povijesti na razne načine prepletenih sudbina, mogu i žele naći put koji će nas napokon voditi u bolju budućnost", rekla je Grabar Kitarović.

Predsjednica naglašava kako treba pokazati da je jedno stoljeće bilo dovoljno za shvatiti pouke i naći snagu okrenuti stranicu novih i boljih odnosa. "To želim i uvjerena sam da moj hrvatski narod i svi hrvatski državljani to žele", rekla je Grabar Kitarović.

Dodala je da "put koji tome vodi jest put razgovora, dogovora i konkretne suradnje u rješavanju problema i otvaranju novih razvojnih vidika kroz zajedničku europsku budućnost".

Pitanje nestalih

"Prije svega, moramo razriješiti sudbine svih nestalih u Domovinskom ratu. To je ne samo ispit humanosti nego i temelj pravoga mira, od kojega polazimo u unaprjeđenju naših odnosa. Svaka majka ima pravo naći svoje dijete, svoje bližnje. Na nama državnicima odgovornost je i obveza učiniti sve kako bismo im to omogućili", kazala je.

"Naša trajna zadaća jest zaštita i unaprjeđivanje položaja nacionalnih manjina, kako hrvatske u Republici Srbiji tako i srpske u Republici Hrvatskoj. Važno je i granično pitanje. Držim kako to možemo riješiti međusobnim razgovorom, a ukoliko u tome ne uspijemo, onda pred međunarodnim pravosudnim tijelima i na temelju međunarodnog prava", rekla je Grabar Kitarović.

Dodala je kako bi se političari trebali ugledati na primjeru gospodarstvenika koji iz godine u godinu međusobno dobro surađuju i ulažu sve više.

"To pokazuje koliko su naše države upućene jedna na drugu. Uvjerena sam da ogromnu većinu naših državljana prvenstveno zanima bolji život i nova radna mjesta. Zato hrvatskim i srbijanskim gospodarstvenicima treba još snažnije otvoriti prostor za ulaganja i suradnju", ocijenila je hrvatska predsjednica.

Grabar Kitarović naglašava i kako je za obje države važna sigurnosna suradnja i borba protiv terorizma.

"Hrvatsko-srbijanska suradnja od iznimnog je značaja i za šire područje jugoistočne Europe te mora biti jamac trajnog mira i stabilnosti", rekla je predsjednica, dodajući da vjeruje kako je "sazrelo vrijeme za posjet na predsjedničkoj razini".

"Bude li rezultat tog posjeta rasvjetljavanje sudbine i jednog našeg nestalog branitelja ili civila, smatrat ću ga uspješnim", kazala je Grabar Kitarović.

Vučić spreman za Zagreb

Srbijanski predsjednik Vučić rekao je u razgovoru za beogradski list Kurir početkom siječnja da je uvijek spreman za posjet Zagrebu, susret i razgovor s hrvatskom predsjednicom.

"Spreman sam uvijek razgovarati s Kolindom Grabar Kitarović. Osobno je poštujem, nikad nismo prelazili granice pristojnosti i ukusa u razmjeni naših argumenata. Ja sam otvoren za razgovor, da kažemo otvoreno jedni drugima što imamo. Nema problema", poručio je tada Vučić.

Vučić je trebao doći u posjet Zagrebu krajem prošle godine, no tada je taj posjet odgođen jer, kako je bilo priopćeno iz službenih izvora, "u tom trenutku nisu postojali preduvjeti za ostvarenje posjeta srbijanskog predsjednika Hrvatskoj".