Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Mostaru kako je preostalo još puno institucionalnih stvari za riješiti u BiH, ali da čvrsto vjeruje u budućnost te zemlje kao države tri jednakopravna konstitutivna naroda, piše agencija Fena.

''Sve što želimo vidjet jeste jednu političku emancipiranu BiH koja funkcionira na cijelom svom teritoriju i to na načelu jednakopravnosti svih građana i konstitutivnosti tri naroda koja ostvaruju svoja prava i čuvaju kulturno, povijesno i drugo nasljeđe, pridonoseći budućnosti BiH'', kazala je Grabar Kitarović koja je danas boravila u Mostaru u sklopu trodnevnog posjeta BiH.

Hrvatska se predsjednica, po dolasku u Mostar, prvo sastala s čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH, pa je posjetila mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića, nakon čega je obišla stari dio grada te razgovarala s građanima Mostara. Na kraju je, u druženju uz kavu u Gradskoj kafani na Rondou, razgovarala s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, te drugim lokalnim čelnicima u Hercegovini. Na Rondou se fotografirala s prolaznicima, ali i s domaćinima.

Predstavnici škole Likovnih umjetnosti Kolindi su u Gradskoj kafani darovali umjetničku sliku sa motivom Starog mosta, a fra Andrija Nikić joj je darovao hercegovački šipak.
 

Hrvatska predsjednica u Mostaru je također posjetila Rektorat Sveučilišta u Mostaru.

Kolinda je u Mostaru obišla gradilište na kojem Franjevci grade studentski dom za siromašne studente, te se sastala sa gvardijanom Ikom Skokom. Obišla je i dio Muzeja Hercegovina gdje ju je dočekao direktor Muzeja Asim Krhan, a također je kratko je obišla i prostor ispred disko kluba Pećina u Starom gradu.

''Mostar je prekrasan kao uvijek i drago mi je vidjeti kako se grad oporavlja i da se na djelu vidi suživot i zajedništvo, što je preduvjet napretka Mostara i cijelog ovog područja'', kazala je Grabar Kitarović.

Na novinarski upit što joj se najviše dojmilo prilikom današnjeg posjeta Mostaru, hrvatska predsjednica je rekla da su to građani te atmosfera koja vlada u gradu.

''Bilo je krasno prošetati se ulicama i vidjeti građane Mostara'', kazala je hrvatska predsjednica koja će sutra, zadnjeg dana posjeta BiH, obići središnju Bosnu te Banja Luku. (bljesak.info)